A világháború idején Örkényben tevével is szántottak

A történelem olyan izgalmas tudomány, hogy naponta kerülnek elő újabb információk. Végh László Flórián lelkes helytörténet-kutató hívta fel a figyelmem egy cikkre, melyben a Fővárosi Állatkert háború utáni újraéledéséről írnak.

A világháború idején sok állatot elfogyasztott a lakosság, még több megszökött és hollétükről nem lehet tudni. Nadler Herbert 1929-től volt az állatkert igazgatója. Így a háborút követően azonnal nekikezdett csapatával, hogy minél több vadállatot szerezzen.

Ehhez hírdetéseket is adtak fel az újságokban.

Hirdetés a Világosság 1945. november 13.
Hirdetés a Világosság 1945. november 13.

Egy ránk maradt leltár szerint 1946 tavaszán már volt víziló, elefánt, láma, de teve is. Utóbbiból egy darab, ami kétpúpú.

Leltár 1946. március

Forrás: zoobudapest.com

Az Oroszországban zsákmányolt teve
Az Oroszországban zsákmányolt teve . Szabó József fotója.

Az említett cikk írója Tulok Pétert kerestem meg, azzal kapcsolatban, hogy az általa ismertetett írásban, mit is tud Örkényről és a tevéről, ami ott szántott.  Figyelmembe ajánlotta a Képes Figyelő lapot, melynek 1946. évi egyik  lapszámában a következő cím szerepelt: “Budapest népe az ostrom alatt megette az Állatkertet” ebben a korabeli és hiteles írásban nyilatkozta Nadler igazgató, hogy tudomásukra jutott, hogy Örkényben egy ember tevével szántja a földjét. Azonnal lementek a községbe és sikeres cserét bonyolítottak le, ugyanis egy lóért odaadta a jámbor állatot a gazda. Azt, hogy a kétpúpú, hogyan került a pest megyei faluba, nem tudták, de nagyon örültek neki, hogy ezzel is tudják szaporítani az állatkert lakóinak számát.  Valószínűleg ezt a hím tevét írták be a leltárba. Nem sokkal később azonban érkezett mellé egy társ.

Bodor Pisti örkényi lakos megtalálta, hogy  “1944. Oroszországban zsákmányolták honvédeink az Állatkert legújabb kétpupu tevéjét Időközben kiderült, hogy az uj tevét nem illeti meg a „Jónás“ név, ezért most a nemének megfelelő „Katja“ nevet viseli.”

1946-os cikkből
1946-os cikkből

Nagy valószínűséggel a két teve alapította meg aztán a ma is látható tevecsalád ősmagját. Így ha a Fővárosi Állatkertben sétálunk megtekinthetjük az Örkényi gyökerekkel rendelkező tevéket is.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: zoobudapest.com, Világosság című lap, Szabó József, Bagosi Zoltán. Képes Figyelő