Kinek mi a művészet?

A művészet szó tágabb értelemben minden alkotó célú emberi igyekezetre vonatkoztatható.-  írja a wikipédia. Akotni, maradandót, értéket teremteni minden kultúrlény számára fontos. Már az ősember is készített baréangrajzokat, s ahogy fejlőfött, a gondolkodó ember, úgy egyre kifinomultabbá vált benne a művészet. Az ókorban a hét szabad művészet: grammatica, retorica, dialectica, astronomia, aritmetica, geometria, musica volt.  Ezek mellett a festészet, a szobrászat, a dalolás, a hanszeren való jűtszás, a versírás és sorolatnánk tovább, mi minden lehet és lett is művészet.

A művész az az alkotó, aki a szépérzéket, a gondoaltait igyekszik megörökíteni és lelkületét átadni a többieknek. Azon van, hogy maradandót alkosson.  Voltak a történelemben korszakok, amikor egyeseket tiltott az aktuális hatalom, másokat preferált. De ehhez “hozzászoktak” az embereke, ugyanis a művész, nem azért készíti a művét, hogy azt mindenki elfogadja. Azért dolgozik, hogy a közönségét, a hallgatóságát megtalálja.

Arról is szót kell említeni, hogy, akik nem örülnek az alkotóval, azokkal nem kell igazából foglalkozni. Ők arra adnak erőt, hogy mégjobbá válljon az alkotást létrehozó. B. Büttner Lina azt mondja: “Az irigy lelkűből soha sem lehet valódi költő, mert az irigység oly közönségessé tesz mindenkit, hogy az képtelen ideálisan érezni s valamit fényesen látni.”Azonban ezekből az emberejből kevesebb van, mint azokból, akik pozitzívan, örmmel álljanak ahhoz, amit valaki megvalósított.

Neil Gaimnan úgy véli:  “A világ mindig egy kicsit jobbnak tűnik, amikor éppen olyat készítettél, ami korábban nem volt ott.”
A művészet az, amit megteremtünk, közönséget találunk hozzá és életbentartjuk. A művészet az, amiben az alkotó jól érzi magát és szívét, lelkét, valamint gondolatait beleteszi. Mindenkinek megvan a saját közönsége és a maga művészete.
Írta:Patak Gábor Gaba
Fotó: http://tanari.mfg-tavoktatas.hu/szertar/tools/content/szaboildiko/01_oskor_muveszete.pdf?datum=20201110-023848