Gyémánt Ferenc advent idején megszületett dalai 

Gyémánt Ferenc Artisjus díjas zeneszerző- és szövegíró már fél évszázada írja a dalokat és vési a hangjegyeket a kottafüzetbe.  Nyár elején került kapcsolatba az Örkényi Szabadidő Központtal.

Májusban keresett meg Patak Gábor Gaba, hogy a Virtuális Világ zenésze programjuk zsűritagja legyek. Mivel régóta ismerem Gabát így elvállaltam. – mondja lapunknak a kitűnő művész.

– Úgy tudom ott ismerkedett meg Jakab Cintiával is.

– Igen. Cintia a zsűri társam volt, akkor ismertem meg énekesi munkásságát.

– Ebből aztán kollegiális viszony alakult ki.

– Valóban, így történt. A fiatal tehetséget meghallottam énekelni is több dalt is írtam már neki. 

Dankó Szilvi és Gyémánt Ferenc
Dankó Szilvi és Gyémánt Ferenc

– Azt jól tudjuk, hogy neves sztárok is éneklik a dalait, mint Dankó Szilvi, Endrődi Éva, Horváth Gyöngyi és még sokan mások. Azt is tudhatja a nagyérdemű, hogy több karácsonyi dalt is készített és településeknek is írt dalokat. 

– Bizony, eddig 11 karácsonyi dalom van, akár mondhatnám, hogy egy önálló lemeznyi. Legutóbb épp Cintiának írtunk egyet közösen Meggyesi Éva költővel, amelyet azóta már klip formában is láthatnak és hallhatnak. A települések dalaiban pedig a legkedvesebb számomra Pásztó dala, mely város a szülőföldem. De Dankó Szilvi megkért, hogy Penészlekről, az ő szülőfalujáról is írjak aztán írtam Fertőbozról, Berekfürdőről, Bujákról. Utóbb pedig Örkényről is.

– Mesélne nekünk az Örkény dalának születéséről?

Jakab Cintia karácsonyi klipjének részlete
Jakab Cintia karácsonyi klipjének részlete

– Nagyon szívesen. Gaba hívott fel még tavasszal, hogy szeretne egy olyan dalt, ami arról a városról szól, ahol él. Elmesélte a település múltját, én meg az Interneten még böngészve utána olvastam e pestmegyei városkának. Aztán jött az ihlet és megszületett a dal.

– Mit érez, hogy az a két dalt, amiről beszéltünk (Cintia „Áldott karácsonyt”  és az„Örkény dala”) mindkettő Örkényben „játszódik.”?

– Soha nem jártam még ebben a városban, – de amit láttam és hallottam – csak azt tudom elmondani, hogy csodás hely lehet és, hogy mit érzek? Örömet és szeretetet. Külön örömemre szolgált, hogy a város polgármestere – Kulcsár István úr – megköszönte a dalt és gratulált hozzá! 

– Készül mostanában új szerzeménnyel?

Pálóczi Horváth kastély, Örkény
Pálóczi Horváth kastély, Örkény

– Egy zenész csak akkor készül erre, ha jön az ihlet. Néha viszont fel kell töltekeznie, hogy újult energiákkal tudjon létrehozni újabb művet.
Most ezt az időszakot élem meg, de hát sosem lehet tudni, mikor fog meg egy téma és ha „rákattan” az agyam, akkor, jöjjön, aminek jönnie kell!
Azt viszont már bizton állíthatom, hogy  amikor vége lesz a járványnak – mit nagyon várok és remélek – kocsiba ülök és elmegyek Örkénybe mert szeretném személyesem is átélni, megtapasztalni azt a „csodát” melyet az ott élő emberek nap mint nap megélnek.