Bejglivel készül karácsonyra Donatella Failoni

A csodálatos bejgli
A csodálatos bejgli

A híres zongoraművész, minden évben megsüti a szokásos bejglit a karácsonyi asztalukra. Idén azonban kettesben tölti a szentestét férjével, Oszter Sándor színművésszel.

-Kitől tanulta e tradíciónális sütemény készítésének fortélyait?

Linzer is lesz és zserbó
Linzer is lesz és zserbó

–  Könnyü helyzetben vagyok, mert nagymamám és a barátnőm nagymamája is kitűnő bejglit sütött, így aztán ezt megtanultam tőlük. Nem telhet el úgy karácsony, hogy ne készítsek a családomnak.

–  Mi lesz még az ünnepi asztalukon?

–  Sándor a tavunkból kifogja a halat és abból készül majd a halászlé s a rántott ponty. Ez is a szokásainkhoz tartozik, akárcsak a magyarok nagyobb részének.

– Látógatóik is lesznek az ünnepen?

– Nézze a mostani hekyzetben kevesen vállalják be, hogy együtt töltsék a szeretet ünnepét a rokonságukkal. Kettesben fogunk ünnepelni Sándorral. De az ünnep után azért bízom benne, hogy meglátogatnak a gyerekeink.

A tó amiből Oszter Sándor fogja a halat
A tó amiből Oszter Sándor fogja a halat

– Egy csodás helyen töltik a téli időszakot. Nem fog hiányozni a hó?

– Valóban fantasztikus a hely, a vidéket nagyon szeretem. Körbe vagyunk véve hegyekkel és biztos szép lenne, ha beborítana mindent a hó, de enélkül is tudunk ünnepet csinálni.

– Mi az, ami fontos még az ünnephez?

– A legfontosabb az egészség és a szeretteink. Azonban,, ha nincsenek is velünk most, mégis feldíszítettük a házat, a fát, ünnepi lesz az ebéd, mert ezt a tradíciót meg kell tartani. Fontos a léleknek, fontos mindannyiunknak.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Donatella Failoni archívuma