Tyukodi őseink almanachja címmel kötet készül

A Szatmár megyei Tyukod település neve már a XII. században feltűnik a czégényi monostor alapítása során. Ezt a települést csupa nemes lakta hajdanában.  Patak Gábor Gaba tavaly 200 családfát készíett el Gulácson. Sajnos ebből kötet nem lett aztán. A kutatások a fiúkjába pihennek.

Idén kezdte el anyai nagymamájának a famíliájának történetét kutatni.  Ami eddig publikus, hogy úkapja Tóth Lajos és két felesége Somlyai Dina és Balogh Borbála őseik lesznek a kötetben és ezen megnevezettek utódai.

Nagyon érdekes, izgalmas lesz, hiszen Somlyai Dina révén nagyon messzire, nagyon híres rokonokhoz vezet majd a szál. de erről majd a kötetben lehet olvasni. Ahogy arról is, hogy Tóth Lajosnak a két feleséégtől tíz gyermeke született, akiknek immáron közel kétszáz utóduk ismert. Köztük olyan atyafiak, akik a médiában, a színházi életben is tevékenykedtek, tevékenykednek.

Erre a munkára érdemes lesz figyelni, mert sokan rokonokra találnak, ugyanis Tyukodon a régi nemesek majd mindegyike rokon szegről-végről.

Ezidáig a család több tagja segítette a kutatót információkkal. Tóth Róza, Fráter Endre felesége az, aki a legtöbb információt tudta, hiszen acsalád legidősebb tagja túl a nyolcvanadik életévén. Egyébként talán ő várja legjobban a könyvet, hogy olvashasson őseiről. Azt mondta: ” A Fráter családnak mevan a családfája, ott én egy levélke vagyok.”, mire unokaöccse Gaba azt mondta neki” Azért kutatok, hogy a mi csaláfánkon egy egész ág legyen Róza nénje és na csak egy levél.”