
Karácsony közeledtével egyre többen készítenek mézeskalácsot. Az ügyesebbek és kreatívabbak, na meg a bátrabbak házat, egész várost is tudnak készíteni. Kezdjük egy házikóval. Szilágyiné Kucsera Erika kipróbált és bevált receptje alapján.
Hozzávalók:
33 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg vaj
1 deciliter méz
1 darab tojás
Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, a fűszer-keveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Azután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és végül a tojást. Kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát lisztezett deszkán körülbelül 1 cm vastagra kinyújtjuk.
Sablonokat készítünk a házhoz. Oldalfalak kivágott ablakkal, tető, alap stb. Ki milyen dekoratív és kreatív.
A formákat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojásfehérjével bekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek a tészták a díszítőhabot elkészítjük.
Díszítőhab hozzávalói: 30 dkg porcukor és két tojás fehérje. Ezt 2-3 percig verjük fel. Vegyünk ki belőle annyit,a mennyi a tetőhöz kellhet. Majd 13 percig verjük tovább a habot, hogy a kőtanyagókhoz is elkészüljön. A háztetőt a lágyabb masszával kenjük meg. 2-3 óra alatt fog megszáradni. A többinek elég lesz 30 perc. Elemenként rakjuk össze a házikót és élvezzük a remekművet, amit alkottunk.
Fotók: Szilágyiné Kucsera Erika
Legutóbbi hozzászólások