Mézeskalács házikó recept

Karácsony közeledtével egyre többen készítenek mézeskalácsot. Az ügyesebbek és kreatívabbak, na meg a bátrabbak házat, egész várost is tudnak készíteni. Kezdjük egy házikóval. Szilágyiné Kucsera Erika kipróbált és bevált receptje alapján.

Hozzávalók:

33 dkg liszt

10 dkg porcukor

1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék 

1 teáskanál szódabikarbóna

10 dkg vaj

1 deciliter méz

1 darab tojás

 

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a fűszer-keveréket és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. Azután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott vajat, a mézet és végül a  tojást. Kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát lisztezett  deszkán körülbelül  1 cm vastagra kinyújtjuk.

Sablonokat készítünk a házhoz. Oldalfalak kivágott ablakkal, tető, alap stb. Ki milyen dekoratív és kreatív.

A formákat  sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojásfehérjével bekenjük  és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütéssel 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűltek a tészták a díszítőhabot elkészítjük.

Díszítőhab hozzávalói: 30 dkg porcukor és két tojás fehérje. Ezt 2-3 percig verjük fel. Vegyünk ki belőle annyit,a mennyi a tetőhöz kellhet.   Majd 13 percig verjük tovább a habot, hogy a kőtanyagókhoz is elkészüljön. A háztetőt a lágyabb masszával kenjük meg. 2-3 óra alatt fog megszáradni. A többinek elég lesz 30 perc. Elemenként rakjuk össze a házikót és élvezzük a remekművet, amit alkottunk.

Fotók: Szilágyiné Kucsera Erika