Erzsébet királyné emlékhelyek Örkényben

Erzsébet királyné
Erzsébet királyné
Örkény és a sétány Sisi szobrához
Örkény és a sétány Sisi szobrához

Erzsébet királyné szerette a magyarokat. Gyakran járt Gödöllőn is, de a János-hegyen is szeretett sétálni. Azt mondta: Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj ki egy közeli erdőbe és minden fában, minden bokorban, minden növényben és állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát” .Később róla nevezték el  és építették meg a kilátót, mely az emlékét őrzi.

Ferenc József a mai Örkény-táborba is ellátogatott.  Egy ilyen látogatása alkalmával kísérte el őt hitvese. Örkényben részt vettek a falkavadászaton is.

  1. szeptemberében merénylet áldozata lett. Halála lesújtotta a magyarokat, mert számukra Erzsébet volt a mindenük. Az országban futótűzként terjed a hír: „Szobrot a királynénak!”

Nyírád település volt az első, aki 1899. május 16-án emelt szobrot Sisinek. Miskolc volt a második és Örkény a harmadik olyan település, ahol szintén fontosnak érezték a szoborállítást.

Sisi szobra Örkény területén
Sisi szobra Örkény területén

Örkény ekkor már egy szépen fejlődő településként működött. Pálóczi Horváth István és Katona Ilona uradalmának székhelye volt. Darányi Ignác földművelésügyi miniszter 1898 őszén körlevéllel fordult az ország lakosságához, hogy a királyné emlékére fákat ültessenek. Pálóczi, jó hazafiként 300 szilfacsemetét rendelt és azokat elültették a Piactéren és a mai Hunyadi utca két oldalán. Az egyik fára öntöttvas táblát tettek, amely hirdette, hogy ezek a fák Erzsébet királyné emlékét őrzik. 1899 novemberre a szobor is elkészült, amelyet Erzsébet napján áldott meg Kucsera Ágoston, helyi plébános. Vele egy időben Ferenc József is szobrot kapott. (A szobrok eredeti helyéről különböző nézetek vannak, hogy hol álltak.)

Újságcikk számolt be 1899. július 14-én, hogy Örkényben a  mai Piactéren nagy mocsaras rész volt, amit Pálóczi száríttatott ki. A  képviselőtestület egy része sem támogatta a nemes kezdeményezést, ám a többség amellett döntött, hogy dicső emlékezetű Erzsébet királynénak emléket állítsanak.

Ferenc József szobra Örkény területen
Ferenc József szobra Örkény területén

Így emlékezett a község Erzsébetre. Aztán Stróbl Alajos alkotását a II. világháborúban elpusztították. De a mai napig szerepel Örkény azon a listán, ahol Erzsébet emlékhelyeit bemutatják.

Tavasszal a Szabadidő Központ előtti egyik rózsakert Erzsébet nevét kapta.

2020. november 19-én pedig Erzsébet királyné fái emléktáblát helyeztek el a Hunyadi utca és szakiskola oldalán a református templommal szemben. Az utókornak Rogosz János -kiváló helytörténész – őrizte meg az eredeti táblát, majd azt Kulcsár Istvánra bízta. A város polgármestere, közösségi oldalán jelentette be november 17-én: „Felújítottam az emléktáblát és most már elhelyezhetjük a kőtömbön, melyen ez áll: Erzsébet Királyné emlékfái 1898. Mi így állítunk emléket e jeles alkalomnak.”

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Wikipédia,

www.erzsebetszobor.eoldal.hu

Patak Gábor Gaba