A lóvári nyelvű Miatyánk Jeruzsálemi története

Kállai Katalin 2004-től a NKÖM roma ügyekért felelős minisztérium biztosaként tevékenykedett. Izraelben járt, amikor a Simai Patrik az Olajfák hegyére elkalauzolta. Az ott lévő templomban 146 nyelven van kirakva az Úrtól tanult imádság, a Miatyánk.  A lelkes politikus végignézte az örmény cserepekre égetett imát. A fő helyen állt a héber nyelven íródott ima. “Mondtam Patriknak, hogy a zsidók imája mellett van két üres hely, nekem ez a két hely kell.”– kezdi a beszélgetést az akkor miniszteri biztosként dolgozó Katalin. majd folytatja a lelkes beszámolót: “Hiller István volt az akkori oktatási miniszter. Elmondtam neki az ötletem és ő támogatta a megvalósítást.” 2007. januárjában aztán az oktatási és kulturális  miniszter egy négynapos izraeli látogatáson vett részt. Arról akkor így számolt be az MTI-nek: “A mai esemény kiemelkedő jelentőségű, hiszen a Miatyánk-templomban, ahol az 1800-as évek vége óta magyar nyelven már ott áll a szent ima, felavattuk a táblát lovári nyelven a miatyánk szövegével, cigány honfitársaink és azok tiszteletére, akik őrzik emléküket” – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy több mint száz nyelven már ott áll az ima.”

Az  emléktábla felavatásán Michel Sabbah, Jeruzsálem latin pátriárkája, a szentföldi keresztények legfőbb egyházi méltósága is részt vett, valamint más diplomáciai képviseletek mellett a nunciatúra, a francia és az osztrák nagykövetség munkatársai és vezetői.  Kállai Katalin ötlete, tehát így valósulhatott meg Jeruzsálemben. Történeti hátteréhez hozzátartozik, hogy a Miatyánk-templom a világ egyik legnevezetesebb temploma, francia tulajdonban van, így diplomáciai úton, Párizs beleegyezésével és engedélyével, az izraeli francia nagykövetség közvetítésén keresztül kapta meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium  a lehetőséget, hogy lovári nyelven a miatyánk-táblát itt felavassa.

Így írta be a történelembe a lovári nyelven írott Miatyánkat Kállai Katalin álma, mely a szorgalmának, kreativitásának köszönhetően valósággá vált.

Egyébként a hely,  a romák számára is zarándokhellyé vált. Jó lenne, ha lehetőség adódna egy magyarországi zarándoklat megszervezésére. Akinek ehhez ötletei vannak az info@hirgalamb.hu e-mail címre várjuk.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók:  Oktatási Minisztérium, Kállai Katalin