Lusták István 75. Rövid életrajz, nagy tettekkel.

Böjte Csabával
Böjte Csabával

1945. március 1-jén született Örkényben Lusták István. Édesapja mindkét világháborúban harcolt. Három bátyja is részt vett a II. világháborúban, mivel nagy korkülönbség volt a testvérek között.

Hat éves lehetett, amire már emlékszik, hogy  Örkényben kevés volt az élelem és édesanyjával  vonatra szállt. A Lehel téren osztottak kenyeret és krumplit és ő külön sorba állt, mivel egy főnek csak 5 kg burgonyát adtak. Nagy volt a család és így neki is be kellett állni a sorba, hogy élelemhez jussanak. Az általános iskolát helyben végezte el. 11 éves volt, amikor 1956. októberében egy őszi napon azt hallották az osztályterem ablakából, hogy tüntetnek az oroszok ellen a településen. Két  társával kiugrott az ablakon és elindultak a tüntetőkkel. A Kálváriánál járhattak, amikor azt kiabálták: „szaladjatok, hasaljatok, lőnek az oroszok!” Azonnal futott mindenki, amerre csak tudott. Az árkokban találtak menedéket. Egy halott egyetemista képe most is előtte van, ahogy a községháza előtt le van takarva nemzetiszínű lobogóval.

Eperjes Károllyal
Eperjes Károllyal

Az általános iskola után Kispestre járt ipari iskolába. A Ganz-nál lett kárpitos. Egyiptomi luxusvonatoknak készítettek elsőosztályú anyagot. 1962-től a József Attila Színházban lett díszítő. Olyan színészekkel focizott ott, mint Garas Dezső, Bodrogi Gyula vagy Láng József. A foci mellette egy ideig Harang Imre olimpiai bokszoló volt az edzője, aki nagy reményt látott benne. Ám a bokszolást nem akarta versenyszerűen űzni. A Magyar Televíziónál külsős munkatársként díszítő lett, majd teljes munkaidős munkatárs. Így a a Tv focicsapatába is bekerült. Ennek köszönhetően járt Jénában (1968), Prágában (1969) különböző mérkőzéseken játszott. Munka mellett leérettségizett. A Zeneakadémia előkészítőjére is beiratkozott, mert szeretett énekelni. „Rettegtem mikor ki kellett állni, a publikum elé.”- mondta István. Így nem lett belőle énekes. Budai Ilonával még akkor ismerkedett meg a barátságuk máig megmaradt.

A Színészek csapata Örkényben
A Színészek csapata Örkényben

Az 1980-as években az Ungvári Tv elhívta őket focizni. A meghívott magyar csapatot helikopterrel vitték végig Rákóczi birodalmán. Magyar ruhás fiatalok fogadták őket a focipályán. Ez az élmény annyira megmaradt benne, hogy ez adta az  ötletet a Magyarok Világkupájának létrehozásához. Illetve a Művészeti Barátok Egyesülete által szervezet focimeccsek is jó ötletforrást nyújtottak.  Örkényben a Nagy Magyarország területéről érkező játékosok mérkőznek meg. Azt vallja: „Jelen Magyarország közepén találkozik Nagy-Magyarország.” A 2012. évi Magyar Nemzetben jelent meg: „Itt végre bebizonyíthatjuk, hogy nem a széthúzás, a megosztottság vezérel bennünket, hanem összetartunk – vázolja a rendezvény elsődleges célját Lusták István, aki a korábbi években aktívan, egyszer a rádiósok, másszor a tévések csapatában részt vett a tornán. Egy régi álmát váltaná valóra, ha sikerülne összehozni a világkupát.” A mérkőzésre az évek során érkeztek Mezőkaszonyról, Marosvásárhelyről, Kányádról, Udvardról, Örkényről, Kishegyesről és Nyárádszeredáról sportolók, de versenybe szállt a Sport Tv és a Színészek csapata is.

Isván egyébként 2002 óta nyugdíjas. Azóta újra Örkényben él. A Magyarok Világszövetségének és a Szent Korona Szövetség tagja. 2013-ban Venezuelában, Mexikóban és Amerikában járt. Az Amerikai magyar Árpád futballkupán vett részt. A Magyar Örökség és Kossuth díjasok Örkényben egykori programsorozat egyik létrehozója. Ennek kapcsán jártak az Örkényi Szabadidő Központban Jókai Anna, Eperjes Károly, Pitti Katalin, Balczó András, Mága Zoltán, Varga Miklós és sokan mások. A foci „miatt”pedig az aranycsapat tagjai Grosics, Buzánszki. „Szívügyem Örkény jó hírének terjesztése. 2001 óta minden évben a rádióban és a televízióban is beszélek a nemzeti összefogsáról és Örkényről is.”- mondja lelkesen. Aztán hozzáteszi „olyan szerencsés lehetek, mert legendákat mondhattam barátaimnak. Jókai Anna 80. születésnapjára is elhívott a Szent Gellért Szállóba.” A történetből látszik, Lusták István igyekezett maradandót alkotni. Ez az elmúlt 75 évében sikerült is.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Lusták István archívuma