Ócsa aranytorkú előadóművésze, Jakab Cintia

Már óvódás kora óta fellép nyilvánosság előtt és az életévé vált a rendszeres szereplés. Táncol, énekel, vagy éppen szaval. 2004-ben kezdte el a táncot, ami mindig is fontos része volt az életének. “Eleinte társas táncoltam, verseny táncoltam, később ezek mellett a néptáncba is belekóstoltam.“-mondta lapunknak.  Élete legelső táncversenye 2008.március 9-én volt Szigetszentmiklóson a II. Oázis kupán, amelyen latin táncokból arany fokozatot ért el a táncpartnerével. Sok táncversenyen részt vettek és mindig szép helyezésekkel zárták a megmérettetéseket.  Ezek mellet pedig városnapokon, falunapokon, szüreti mulatságokon kisebb-nagyobb rendezvényeken folyamatosan lépegettek fel és szórakoztatják a közönséget.
 “Idén már 16. éve, hogy  táncolok, de már versenyszerűen nem csinálom és fellépni is már ritkábban lépek fel tánccal, ehelyett szívesebben tanítom. Elvégeztem egy táncinstruktori iskolát és gyermekeket, felnőtteket, jegyespárokat egyaránt tanítok.  Bankettre, szalagavatóra is készítek fel osztályokat. Nekem a tánc a hobbim és a szenvedélyem, nagyon élvezem a tanítást.“- számol be nekünk a tőle megszokott alázattal és derűvel. 

 – Van-e más szenvedélyed a zenén kívül?

-11 éves korom óta a másik szenvedélyem a versek, a szavalás és kicsit színjátszás. Ezért nagyon sok szavalóversenyen vettem részt egészen 5. osztályos koromtól gimnazista végzős koromig, a legtöbb esetben az első helyezéseket értem el, Ezáltal sok helyre felkértek már, hogy a műsor színesítése képen adjak elő verseket. Többek között esküvőkre is kértek már fel. Ezek közül a legemlékezetesebb számomra egy Erdélyi esküvő volt. Nagyon jó érzés volt, hogy annak ellenére hogy Erdélyből jöttek hallottak rólam és felkértek, hogy a csodaszép Ócsai Református templomban a ceremónián részt vegyek.

-Ilyen művészi kvalitásokkal gondolom színjátszókörbe is jártál ugye?

 – Gimnazistaként tagja voltam a Bólyai János Gimnázium Színjátszó-körének is. Mindig szerettem szerepelni, és állandóan voltak újabb és újabb kihívások 1-1 kisebb szerepben. 2016-ban az Ócsai színjátszókörben részt vettem a helyi költő, Falu Tamás születésének 135. évfordulója alkalmából rendezett előadáson, amelyen a költő első szerelmét játszhattam el. Vagy éppen a Halált hozó pillangó c. előadásban a pillangó szerepét tölthettem be. Mai napig kapok ilyen jellegű felkéréseket, amelyeket örömmel vállalok.

-Esetleg hangszeren is játszol?

-Mindig is szerettem táncolni, szerettem a zenét, a bálokat. 2013-tól kezdtem el szintetizátorozni  Dr. Tabajdi Gyula segítségével tanulhattam. Az első 2 évben csak hangszeren játszottam hisz még nem volt elég bátorságom énekelni. Az Ócsai Fúvószenekar billentyűse is voltam. A billentyű mellett megtanultam citerázni is így a népzenei találkozókon vagy az ilyen népi jellegű rendezvényeken részt vettem ezzel a hangszerrel. 

-Mikor léptél énekesként a zenei pályára?

-Az énekes előadói pályámat 2017- ben kezdtem amikor is megrendezték a Pest megye hangja tehetségkutató énekversenyt. A versenyen mindenféle előképzettség nélkül indultam, melyen bejutottam a döntőbe. Innentől kezdtem el komolyabban foglalkozni az énekléssel. Mivel ez jelentette kisebb-nagyobb fellépéseim kezdetét.

– Pár napja készült el a lemezed, amiből én is kaptam egyet. Mesélsz erről?

-2018.-ban elkészítettem az első kis CD-met, Kedvenc Dalaim címmel, amelyet promóciós anyagként használtam fel. Jerzsele Zoltán  –Zoli bácsi-  mindenben támogatja zenei pályafutásom, hisz bármilyen kéréssel fordulok hozzá, legyen szó zenei alapok elkészítéséről, stúdió munkálatokról, hangosításról segítségére mindig számíthatok. Azóta nemrégiben elkészült a második CD-m a Kedvenc Dalaim folytatása. Ennek köszönhetően még több fellépésre kértek fel. Egyébként a Sasamusic lakodalmas zenekar énekesnője is vagyok már 2 éve. Akikkel nem csak a közönséget szórakoztatjuk, hanem saját örömünkre is játszunk.

– Jerzsele Zoltánon kívül ki támogatja még a munkád?

–  Nagyon sokat köszönhetek Örkény városának, hiszen a polgármester, Kulcsár István megtisztelt a folytonos felkéréseivel és mindenben támogatta a munkámat. Ez a jó kapcsolat azóta is folytonos a várossal. Az Örkényi Szabadidő Központ  gyakran kér fel kisebb-nagyobb tehetségkutatók zsűrizésére is, amelyeket nagy örömmel vállalok el. Mindenképpen köszönettel tartozom a családomnak akik a felkészülésemben, sikereimben, kudarcaimban mellettem állnak és osztoznak velem a sokoldalú munka minden nehézségében.

-Úgy tudom tavaly ismerkedtél meg Poór Péterrel.

-2019.-ben a Szolnoki táncdalfesztivál tehetségkutató énekversenyen több száz jelentkező közül bejutottam a legjobb tizenkettőbe, ahol a döntőn élő zenekari kíséret mellett énekelhettem. Poór Péter táncdalénekes volt az egyik zsűritag és ekkor ismerkedtünk meg személyesen. Innentől kezdve az ő tanítványaként folytatom ezt a vonalat. A szereplések hátterében kitartó munka folyik, a folytonos hangképzés, szövegtanulás, éneklés, színpadi mozgás fejlesztése.

Poór Pétert is megkerestük, aki a következőket nyilatkozta Jakab Cintiáról: “A szolnoki táncdalfesztivál zsűritagjaként felfigyeltem egy fiatal lányra, aki egy nehéz Cserháti dalt énekelt úgy, hogy megtudta tölteni emberi érzelmekkel. Ő volt Jakab Cintia, akiről az a véleményem alakult ki, hogy egy igazi csiszolatlan gyémánt. Minden született adottsága megvan az énekesi pályához, és ami még hiányzik, azt meg lehet tanulni. Az előadás után édesapja odajött hozzám és elmondta, hogy szeretné, ha a lányát én tanítanám.” A neves művész erre rögtön igent is mondott. Így kezdődött el a közös munka. “Rengeteg szakmai fogást kell még tanulnia és állandó edzésre van szüksége, mint a sportolóknak, de a tehetség mellett megvan benne a szakma iránti alázat, intelligencia, szorgalom, és elhivatottság”- mondta a legenda.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Jakab Cintia archivuma