dr. Csókay András az Örkényi Szabadidő Központban

Az Örkényi Szabadidő Központ egy új programsorozatot indított. Ő-szintén Őszintén Örkényben címmel.  E programban olyan neves embereket fognak meghívni, akik élete példa lehet mások számára. A cél, hogy a színházteremben értéket adó és értéket kapó rendezvények jöjjenek létre.

Építészmérnöknek tanult, karán tanult, majd 3 év múltával pályát módosított, és 1983 és 1989 között a SOTE hallgatójaként tanulta az orvoslás mesterségét. 1989-ben orvosi diplomát szerzett, majd 1994-ben idegsebész szakvizsgát tett. 1998-ban tette ismertté az általa kifejlesztett éralagút-technika, amely egy új módszer a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére. 2019. augusztus elején egy bangladesi sziámi ikerpárt választott szét sikeresen  magyar orvoscsapatával. Tíz kötete jelent meg vagy egyedül, vagy társírókkal. Számos díj tulajdonosa: Prima díj, Semmelweis Ignác díj, Budapest díszpolgára, Óbuda- Békásmegyer díszpolgára, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje.

Július 29-én az egykori Pálóczi Horváth kastélyban tartott előadást. A tudós, ám mindig alázatos ember a parkolóban megcsodálta a rózsakerteket, az épület szépsége is megragadta. Belépve a Pálóczi terembe (mely a település múltját és a Pálócziak korát mutatja be fotókon) megtekintette azokat a relikviákat, melyekre a város büszke lehet. Előadásában beszélt a vallásosságról, magánéletéről, orvosi sikereiről. Bemutatta a bangladesi ikrek műtét-sorozatát.  Laikus ember számára felfedte, hogy hogyan, milyen módszerrel választották szét a kislányok érrendszerét, hogyan nyújtották meg a koponya bőrét, hogy azzal majd ki tudják pótolni a koponyák takaróját. Beszélt magánéleti kudarcairól, tíz éves fia elvesztéséről. S bármiről is szólt, az egyetlen út számára az imádkozó közösség az Istenhez. Az előadás végén dedikálta könyvét. “Nagyon jól éreztem magam Örkényben, hálás közönség előtt beszélhettem, mert érdeklődően figyeltek.” -mondta lapunknak. A református egyház lelkésze Szemők Andrea arról beszélt, hogy “Olyan, mintha én mondtam volta, amit a doktor úr. De jó volt mástól hallani.Mi is meg fogjuk hívni az ősz folyamán egyházközségünkbe.” Aradi Erzsébet, az Olajdepó egykori igazgatója azt mondta: “Két hete Hernádon tartott előadást Csókay doktor, de ez a mostani tudott újat mutatni nekem és örülök, hogy ennyien eljöttek a mi városunkba is meghallgatni őt.” Valóban sok felől jöttek (Hernád, Dabas, Szentes, Kecskemét) sokan érdeklődtek a világhírű orvos pedig mindenihez kedves volt és volt egy-egy mondata minden vele beszélőhöz, mely talán erőt is jelenthet sokak számára.

Az Ö-szintén Őszintén Örkényben sorozat tehát az első állomásával elindult. “Sikeresnek tekinthetjük az első állomásunkat, mert egy ilyen világviszonylatban ismert tudóssal kezdeni, csak sikeres lehet”- nyilatkozta Patak Gábor a Szabadidő Központ vezetője.

Fotók: Patak Gábor Gaba