Újszászi Roland, a modern szobrász

Nemrégiben figyeltem fel Izsákon egy cukrászdában, Újszászi Roland alkotásaira. Csodálatos kézügyességgel rendelkezik és egyedi technikával dolgozik.

-Hogyan jött a szobrászat? Mi volt az ötletadó? Mesélj kicsit róla, hogyan kezdődött!?

-Láttam egy videót a youtube-on, ahol egy szobrász készít egy “Conan a Barbár” szobrot miközben elmeséli a történetét. A videó nézése közben olyan érzés kapott el, hogy nekem ezt ki kell próbálnom, éreztem, nekem ez menne. De akkor valahogy el lett halasztva a dolog mivel nem sok időm volt az efféle dolgokra. körülbelül egy évre rá láttam egy hirdetést, ahol leárazott gyurmákat árultak készletkisöprés gyanánt. Úgy döntöttem, belevágok és rendeltem egy adagot.

-Mi adja az ötletet a következő alkotáshoz? Kérésre is készítesz?

-Ha csak saját magamnak készítek, akkor mindig hozzám közeli dolgot csinálok, amiket szeretek, nincsen különösebb kikötésem, épp amihez kedvet kapok. Persze megrendelésre is készítek. Teljesen egyedi a megrendelőnek a saját elképzelését készítem el.

-Ez egy modern szobrászat. Hogyan kell a menetét elképzelni? Hőkezelni is kell ?

-Igen annak mondanám. Mindegyik szobor vázát drót és alufólia képezi, teljesen egyedi formában szobortól függően. Utána jöhet rá a gyurma, ha kész, mehet be a sütőbe 135 fokon fél órára. Ezt követi a festés.

-Rajzolásban is ilyen jó a kézügyességed?

-Rajzolni szeretek, de valahogy nem volt igazán huzalmam azzal foglalkozni, beleásni magam.

-Hihetetlen nagy kézügyesség kell hozzá. Kis srácként már felfigyeltek rád?

-Rajztanárok nyaggattak sokat de igazán a rajz nem vonzott, szerettem de valahogy a térbeli dolgok megalkotása jobban érdekelt, a kézzel foghatóság inspirált.

-Más téren, például mint fafaragás, próbáltad már magad?

-Eszközök hiánya miatt nem volt rá még alkalmam.

-Vannak terveid a szobrokkal, vagy csak hobbiként készíted őket?

-Hobbinak akarom megtartani, sok tervem van, de igazán az irányvonal még nincsen meg. Telkesítgetem a megrendeléseket közben meg keresem az helyem.

-A cukrászdádat díszítik alkotásaid, gondolom sokan megcsodálják.

-Sok mindenkinek tetszik, igen.

-Terveid a jövőre nézve?

-Most készül a műhelyem, majd azt szeretném felfejleszteni.

-Hangulatodtól függ-e az adott alkotás?

-Igen sokszor van úgy, hogy nem úgy megy az alkotás ha nyomás alatt vagyok, vagy túl sok dolog zúdul a nyakamba akkor inkább pihentetem.

-Kívánjuk e fiatal tehetségnek, hogy legyen sikeres, mindig meglegyen benne a kellő motiváció és céltudatosság és továbbra is csak szívvel lélekkel tekintsen erre az irányra, ne munkaként vagy kötelező rosszként.

Írta: Grijnovitz Anikó

Fotók: Űjszászi Roland archívuma