Felső-Homokhátság legígéretesebb lovasa, Plutzer Zsófi

Plutzer Zsófi 17 éves örkényi lány, a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium tanulója. Az élsportban elért sikerei mellett kitűnő tanuló is. Szüleinek köszönhetően lovak közé született, hiszen édesapja állatorvos, édesanyja agrármérnök, lovasedző. A család teljes mértékben önerőből lovardát működtet Örkényen (Örkényi Furioso Sportlovarda). Zsófi 8 éves kora óta versenyzik díjlovagló szakágban. 9 éves korában rajtengedély vizsgát tett, azóta a Magyar Lovassport Szövetség igazolt versenyzője az Örkényi SE színeiben. Az elmúlt évek során számos versenyt nyert, és ért el kimagasló helyezéseket lovaival. Előkészítő és Alap osztályból, a díjlovaglás „M” osztályáig küzdötte magát, és a 2017-es évben megszerezte a minősítését ahhoz, hogy másod osztályúból,  első osztályú díjlovas versenyző váljon belőle. Zsófi két éven át tagja volt a Magyar Lovassport Szövetség TALENT PROGRAM-jának, ami egy tehetség gondozó program. Erre a lehetőségre évente az országból 15 tehetséges fiatalt választanak be, és a tehetségek a fejlődésük segítsége érdekében edzőtáborokban részesülnek. Az edzéseken Johan Rockx, a Holland olimpiai válogatott szövetségi edzője foglalkozott hónapról-hónapra a gyerekekkel. A felkészülését édesanyja mellett, Pachl Péter díjlovas szakedző segíti.

Claudius

Kimagasló versenyeredményei:

2017-ben Örkény Sportjáért díjban részesült

2017-ben Pest Megyei Ifjúsági Bajnok Haverstein’s Olympic nevű lovával

2017-ben Talentum Kupa Országos Bajnokság „M” Kategóriájának bronzérmese Velmond nevű lovával.

2018-ban Brnoban nemzetközi versenyen Haverstein’s Olympic-kal döntőbe jutott és kűrt lovagolhatott.

2018-ban a Magyar díjlovagló válogatott színeiben képviselte hazánkat Angliában a Póni Európa Bajnokságon.

2019-ben a Magyar Díjlovagló Bajnokság Bronzérmese Póni kategóriában

2019-ben Fóton a Magyar Lovasterápia Szövetség lovasközpontjában rendezett nemzetközi versenyen, a magyar válogatott tagjaként egy III. és két IV. helyet szerzett.

2018-19-es években Olympic-kal minden nemzetközi versenyükön döntőbe jutottak és kűrt lovagolhattak!

2019-ben fiatal lovával Sherlockkal 5 éves fiatal díjló kategóriában a hazai versenyeredményei alapján nemzetközi versenyzésre minősült.

Örkénynek, illetve ennek a régiónak (Felső-Homokhátság) Örkénytábor felszámolása óta ilyen szintű lovas versenyzője nem volt, még felnőtt lovasok közt sem, nemhogy korosztályos ifjúsági lovasok keretében. A teljesítménye ezért is figyelemreméltó! Eddigi sportteljesítményét segítő sporttársai (lovai): Agila Njoy, Velmond, Oak Forest Noosa, Haverstein’s Olympic, Sherlock és Claudius.

Sherlock-kal fiatal díjló kategóriában látható egy versenyen

Rövid távú céljai közt szerepel a jövő évben saját maga által képzett lovával Sherlockal 7 éves fiatal díjló kategóriában valamint Junior és Young Rider (Fiatal lovas) kategóriában nemzetközi versenyekre kijutni. Valamint Claudiussal; „Inter I” szinten képzett, ám nehéz lovaglású lovával miután versenykörülmények közt is összeszoktak nem csak Junior , hanem akár „S” kategóriában is megmérettetni magát. Saját lovai mellett Zsófi a család lovardájában bértartásban tartott más tulajdonában lévő lovak képzésével is foglalkozik, így most egy 3 és egy 5 éves fiatal sportló kanca idomítása is a mindennapjai részét képzi. Hosszabb távú célja az, hogy jól képzett lovas szakemberként, a család által tenyésztett, saját képzésű lovaival nagydíj szinten is szolgálja hazánk lovassportját és tenyésztését.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Venczel Zsolt, Hajdú Krisztina, Plutzerné Tánczos Anikó