A Pálóczi Horváth Kastély – Örkényi Szabadidő Központ története

Pálóczi Horváth István

A Pálóczi Horváth család 1886. november 24-én határozta el, hogy megépítik az uradalom irányítására szolgáló központot, ami egyben a família otthona is lesz. A kastélyt a tiszti lak és a telepített fenyves közt tervezték megépíteni, hogy a főhomlokzat az országúttal párhuzamos legyen. Sajnos az építkezés eltolódott, mert Katona Ilona édesanyja, Várady Gáborné meghalt, majd fél évesen a legkisebb gyermeket is eltemették.

Katona Ilona

1889 nyarán a pesti tervezőmérnök kitűzte az építkezés helyén, az épület helyét. A kubikosok a pince és az alap ásását megkezdték. Az alapkövet 1889. augusztus 18-án tették le. Pálóczi Horváth István és felesége Katona Ilona együtt tették le az időkapszulát, amiben a család adatai és korabeli pénzek is voltak.

Az építkezést Bekk József ­- helyi születésű- lett megbízva. Erdélyből érkező ácsok, fafaragók mellett a helybeli mesteremberek és napszámosok szorgoskodtak azon, hogy elkészüljön a kastély. 1893. augusztus 18-án a ház szentelése meg is történt.

1900-as évek eleje

A II. világháborúig élt itt a család. Az épület azután voltán katonai kórház, gépállomás, iskola, rendőrség is. 1963-tól Művelődési Házként funkcionált. 1992-ben Szabadidő Központként működött tovább, s működik a mai napig is. Ezen intézmény összehangolja és irányítja azóta is a mai Sporttelep, a Falumúzeum, az Örkény István könyvtár és a Művelődési ház tevékenységét. 2004 óta a Városi Szabadidő Központ a szabadidős-, kulturális-, és sportesemények szervezését végzi.

2006-ban teljes felújítást végeztek az épület kívül és belül is megújult.

A kastély este

Az épületben található egy 300 főt is befogadó színházterem, mely számtalan eseménynek is helyt adott már, mint az Alföldi Szabad Szalon, Karéj Kistérségi Kulturális Közösség, Szép korúak Ki Mit Tud-ja? vagy a Majális, Városi Nőnap rendezvényeinek. Ezenkívül több kisebb terem is található az épületben, ahol oktatásokat, értekezleteket is tartanak A Pálóczi teremben a korabeli fotók reprodukciója kapott helyet. A Népi viseletek, használati tárgyak szobájában a múlt század erdélyi viseleteit mutatja be, illetve erdélyi kézműves tárgyakat. Az Ott Zoltán teremben Örkény szülöttjének festményei tekinthetők meg. A pincében több tárlat is helyet kapott, mint az ásványgyűjtemény, Örkény múltjának bemutatása, II világháborús ereklyéket bemutató rész vagy a gyermekjátékokat felsorakoztató helyiség.

2014-ben a kastély előtt álló gesztenyefával beneveztek az év fája versenyre, mely fa a kastéllyal egyidős lehet. 2020-ban az országút felőli parkban elkészült a Katona Ilona rózsakertje és az Erzsébet királyné rózsakertje, mellyel a régi kastélyokra jellemző virágos kertek hangulatát igyekszünk visszaadni.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók geni.com, Internet