Az elfelejtett bodza nyomában

“Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.

Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj, felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.”

írja Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők című verse. 

Kicsit mintha a mai kor embere elfelejtette volna, hogy a tavasz első gyűjthető virágai közt a bodza virágai is fogyaszthatóak. Csodás illata van és fantasztikus íze. Felhasználása sokoldalú, nézzük sorra őket. 

Népies nevei. Bocfa, bodzabokor, bodzafa, csete, gyepűbodza. 

Bemutatása

Bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény. Őshonos. Szára és hajtása belül üreges. Az üreget fehér bél tölti ki (szárából a gyerekek kócpuskát készítenek). A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található. Levelei 5-7 páratlan számú levélkéből állnak. Virágzata sárgásfehér, 10-20 cm átmérőjű, lapos tányérra emlékeztet. Május végétől júliusig virágzik. Termése feketeibolya színű, vörös levű.

Összetéveszthetősége

Ha fekete bodza (akár virág akár a termés) gyűjtésére indulunk, fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a gyalogbodzától. A földibodzával és a fürtös bodzával lehet összetéveszteni.
A földibodzánál a kellemetlen illatú, talajszint feletti rész minden évben elpusztul, ezért fás hajtást, szárat egyáltalán nem találunk. A fürtös bodzát termése és a szár bélszövete különbözteti meg a fekete bodzától. A fürtös bodzának vörös bogyótermése van és barna bélszövet tölti ki a szár üregét.

Előfordulása. Kertekben, utak mentén, szemétlerakó-, törmelékes helyeken, réteken, bozótosokban, nitrogénben gazdag akácosokban, rontott erdőkben.

Felhasználása. Szörp, alkoholos ital, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet készíthető belőle. Virágja sütve is fogyasztható. A hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze. Szörp készítéséhez csak teljesen érett, kocsány nélküli bogyókat használjunk fel. Jól keverhetők almával, birsalmával, és szilvával. A bodzavirág begyűjtésénél ügyeljünk arra, hogy az országúttól távol fekvő bokrokról gyűjtsük be a virágzatot, ne legyen szennyezett. Vigyázzunk arra, hogy csak kinyílt virágot gyűjtsünk be – egyrészt csak ez tartalmazza a jellegzetes ízt kölcsönző aromaanyagokat, másfelől a még zárt ernyő ízetlen és hashajtó hatással bír. 

A virág zöld részeit és a kocsányát is el kell távolítani, mert mérgező lehet. Így a virágot a virágernyő alatt vágjuk le. Lehetőleg papírzacskóba, vagy kosárba szedjük a virágokat, hogy levegőzzenek. Műanyag zacskóban a virágzat megfonnyad, megrohadhat. A leszedett virágokat egyenként jól rázzuk ki, hogy az esetleg megbújó apró bogarak kihulljanak belőle.

Ha télre szeretnénk bőséges bodzatea készletet betárazni, akkor a virágokat ki kell szárítani. A virágernyőket száraz helységben terítsük szét, egymás mellé – semmiképp sem egymásra – rakva. A legjobb minőségű szárított bodzát úgy kaphatjuk, ha a bodzavirágokat felfűzzük és a levegőbe lógatva kifeszítjük. A virág akkor teljesen száraz, ha a legvastagabb kocsányrész is hajlításra azonnal eltörik. A virágokat csak akkor adagoljuk zacskóba, ha már teljesen kiszáradtak.

Gyűjtési ideje. Június-július a virággyűjtés ideje. Száraz időt válasszunk. Augusztus-szeptemberben a teljes érésben lévő bogyókat gyűjtsük. 

Gyógyhatásai

A virágból készült tea vízhajtó, emésztést elősegítő, köhögéscsillapító hatású. Megfázásra, hörghurutra, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A friss bodzahajtás erős hashajtó. Használják még vértisztításra, fülfájásra, rekedtségre. 

A bogyó izzasztó, nagy mennyiségben hashajtó, ödéma és reuma ellen ajánljuk. Friss leve vagy a belőle készült lekvár bizonyítottan kitűnő szer a TBC gyógyítására. A bodzafa kérge purgáló, féreghajtó hatású. Erős vízhajtó, heveny vesegyulladásra, általános ödémásodásra ajánlják.

A bodza levele vízhajtó és hashajtó, reumás fájdalmakat enyhít. Lázcsillapításra is ajánlják. Bőséges izzadás idézhető elő vele kiütéses láz (kanyaró, skarlát) és reumás láz esetén, hurutos fertőzésnél (hörgőgyulladás, influenza). Ritkán használatos belsőleg. Leginkább vérzésre és égési sebekre ajánlja a bükki füves ember. 

Elkészítése

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Felhasználása belsőleg

A bodzateát étkezés előtt fogyassza, lehetőleg ízesítés nélkül. Nátha esetén napi 2-3 csészével is ihatunk belőle, amilyen forrón csak lehetséges. Hatékonyságát növeli, ha forró lábfürdőt veszünk és közben forró bodzateát iszunk, majd azonnal ágyba bújunk. Ilyen módon „kiizzadjuk a náthát”, azaz méregtelenítjük szervezetünket, meggyorsítjuk a gyógyulást.

Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva adható (egy teáskanál teafű 2,5 dl vízhez).

Orrdugulás, köhögés esetén inhalálni is lehet teájával, kiválóan tisztítja a légutakat, oldja a lerakódást, köptető hatása van.

Vizelethajtásra reggel egy csészével kell fogyasztani.

Testsúly csökkentő hatása miatt a bodzát fogyókúra kiegészítésére napi egy-két csészével 3-4 héten keresztül lehet fogyasztani. A tea fogyasztásánál érdemes figyelembe venni az erőteljes vizelethajtó hatást.

Intenzívebb izzasztó hatást lehet elérni, amennyiben közvetlenül szaunázás előtt elfogyasztunk 1 csésze forró bodzavirágteát.

Napi egy-három csészével korlátlan ideig iható.

Felhasználása külsőleg

Nyugtató hatása miatt borogatásként használjuk mellhártyagyulladásra, vérömlenyre, köszvényre, fagyásra, pikkelysömörre és ekcémára. Lemosásra alkalmas szemgyulladás, árpa esetén. 

Receptek

Nyári bodzaleves. A bozdabogyókat (1/2 l) szitán áttörjük, 1/2 l vízzel, 4-5 evőkanálnyi cukorral felfőzzük. 2 dl fehérborral, kávéskanál citromlével ízesítjük. Jéghidegen tálaljuk.

Bodzaszörp

Az alább recept 12 liter, igazi, sűrű bodzaszörpre elegendő. Ha kevesebbet szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalókat arányosan osszuk el. 

Kb. 100 bodzavirág ernyő
10 kg cukor ( vagy 1 kg méz és 20 dkg cukor )
5 l víz
1,5 kg citrom leve és héja
20 dkg citromsav
1,2 dkg nátrium benzoat (ha hosszú időre tartósítani akarjuk, máskülönben elhagyható)

Készítsünk elő egy nagyobb edényt és öntsük bele a vizet és cukrot, főzzünk belőle sűrű szirupot. Nem kell felforralni, csak addig kell főzni, amíg a cukor elolvad. Hűtsük le, majd adjuk hozzá a citromok kicsavart levét, a megmosott, csíkokra vágott citromhéjat s a citromsavat, a megmosott bodzavirágokat, valamint a nátrium benzoátot. Hat napig állni hagyjuk és minden nap jól átkeverjük. Az utolsó napon leszűrjük, a virágokat jól átnyomkodjuk. A szörpöt sűrű szitán átszűrve üvegekbe töltjük. Kb. 9-10-szeres hígításban lesz igazán finom. Ha nem szeretnénk nátrium benzoátot használni, akkor a szörpöt adagolhatjuk műanyag dobozokba és lefagyaszthatjuk. Felengedés után üvegekbe tölthetjük. 

 

Bodza bundában

6 dl palacsintatészta
5 nagyobb bodzavirág
olaj
porcukor

A bodzavirág ernyőket belemártjuk a palacsintatésztába és forró olajban hirtelen kisütjük. Még melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.

Bíztatom a kedves olvasót, ha még nem ismeri, ennek a kellemes illatú gyógynövénynek az ízét próbálja ki bátran. Kellemes gyűjtögetést kívánok.

Források : terebess.hu

gyorgytea.hu

Fotó: Zábrádiné Handari Ildikó