A legnagyobb díj a közönség szeretete -interjú Nyertes Zsuzsával

 – Szervusz, drága Zsuzsi! Hogy szeretnéd?  Tegeződjünk vagy magázódjunk a riport során?

–   Eleve nem szeretem a magázódást, mert attól öregnek érzem magam. Néha fogom és kocsival begurulok egy gyorséttermi drive-ba, rendelek egy sült krumplit vagy valamit, de nem azért mert annyira éhes vagyok, hanem mert arra vágyom, hogy huszonévesek tegezzenek. „Szia! Mit kérsz? Ketchupot, üdítőt nem kérsz hozzá?” Utána úgy érzem magam, mint aki 20 évet fiatalodott.

–  Kérlek, meséld el nekem, nekünk, hogy lettél színésznő. Mi, vagy ki vonzott, taszított a pályára? 

–   Egy véletlen folytán. Nagyon jó tanuló voltam és nagyon aktív tinédzser. Sportoltam, művészi táncra jártam, énekelni, gitározni tanultam, szakkörökre jártam. Eredetileg orvosnak készültem. Sajnos nem vettek fel az orvosira – a fizika írásbelin hibáztam – így egy évig ápoló nővérként dolgoztam.  A második sikertelen próbálkozás után, az akkor Csepelen induló – tudod, csepeli lány vagyok- Ho Si Minh tanárképző főiskola biológia-testnevelő szakára jelentkeztem. Aztán amikor Bikfalvy Júlia, ének tanárnőmmel  találkoztam ő azt javasolta, hogy próbáljam meg a Színművészetit, ahova pechemre elsőre fel is vettek.

–  Pechedre? Szerencsénkre. 1983-ban végeztél a főiskolán. Hogyan indult a pályád? Rögtön a Vidám Színpadhoz szerződtettek?

 –  Igen. Ezt két embernek köszönhettem. Főiskolásként bekerültem a Linda c. sorozat első epizódjába. Pécsi Ildikóval forgattam, ő ajánlott engem Bodrogi Gyuszinak, aki eljött megnézett az Ódry Színpadon a Cseresnyés kertben, amiben Dunyashát játszottam. Béres Ilona művészvendégként Ranyevsayát alakította, neki és Pécsi Ildikónak köszönhetem, hogy oda szerződhettem. 30 évig maradtam ott, még Puskás Tamás igazgatása alatt is.

-Kik voltak a társulati tagok akkoriban? Hogy fogadtak?

–  Szeretettel. Bodrogi Gyula és Kalmár Tamás rendeztek, remek darabokat. A színész kollégák közül Kállay Ilonát emelném ki. Nagyon szoros barátságot kötöttünk, ráadásul egy napon -december. 14- én-  születtünk, de Schubert Éva, Csala Zsuzsa , Lórán Lenke, Kibédi Ervin, Csákányi Laci bácsi is a társulat tagja volt akkoriban, szóval volt kitől tanulni a szakmát, a műfajt. Bajor Imi, Straub Dezső, Bőröndi Tamás is meghatározó tagjai voltak a társulatnak. Az akkori fiatalabb generáció, akik, most viszik tovább az új Vidám Színpadon azt a fajta színházat, színházi szemléletet amit akkor ott tapasztaltunk.

–  Épp ma ünnepli születésnapját Gálvölgyi János. Úgy tudom, hogy ti nagyon jó viszonyban vagytok.

– Igen, már tegnap este 10 óra körül hívtam és felköszöntöttem, mert neki nincs mobilja és ma biztosan egész nap csörgött a telefonja. Nagyon örült és éreztem, hogy meghatódott, jól esett neki. Valóban az egyik legkedvesebb partnerem.

–  Olvastam egy közös cikket rólatok, amiben azt nyilatkozta, hogy a felesége után te vagy az a nő, akivel a legtöbb időt töltötte az ágyban. Ehhez mit szóltál?

–  (nevet) Én azt tudom mondani, hogy Attila után ő a második férfi, akivel a legtöbb időt töltöttem az ágyban. Nagyon sokat forgattunk együtt például a Gálvölgyi show-ban, de színdarabokban is (Leszállás Párizsban, Víkend) többször játszottunk együtt. Én úgy gondolom, hogy csíp engem. (ismét nevet)

– Nagyon szeretem a színházi anekdotákat. Tőled is szeretnék kérnék egyet.  

–  Természetesen, nekem is sok érdekes történetem van. Olvastam az Ancsával készített riportodat-nagyon tetszett- egy az övéhez hasonló történet jutott akkor eszembe, de ez esetben én maradtam egyedül a színpadon. Két nagyon kedves kollégával játszottunk, Straub Dezső volt a férjem, Harsányi Gábor pedig a szerető. Hogy féltékennyé tegyem a férjemet egy árnyjátékos jelenetben, azt kellett volna kérdeznem Harsányi Gabitól, hogy: „Nos, nem akarja megfogni a fenekemet?” Ehelyett én, lányos zavaromban és nagy átélésemben azt kérdeztem, hogy: „Nem akarja megmosni a fenekemet?” Én nem vettem észre a tévedésemet csak azt, hogy mindketten vinnyogva kimenekültek a színpadról. A közönség tapsolt, hahotázott én meg csak néztem, hogy hol vannak a partnereim.

–  Egy picit komolyabb témát ha megengedsz. Mit gondolsz úgy általában a díjakról. Rosszulesik-e, hogy még nem kaptál művészeti díjat? Foglalkoztat-e ez egyáltalán?

–   Nézd, a legnagyobb díj a közönség szeretete, de nem lennék teljesen őszinte, hogyha azt mondanám, hogy nem fáj, hogy művészeti díjam nincs. Körbenézek a kollégák között, mindenki díjának nagyon örülök, de mindig ott van bennem az a kis de. Természetesen soha nem hagyom a tüskéket magamban, mert azok elfertőződhetnek.

  • Egy állami kitüntetést azért kaptál 2009-ben.

–   Igen, lovagkeresztet. Ez amolyan életműdíj volt. 50. születésnapomra kaptam. Jól esett. Nagyon örültem neki, hogy figyelnek rám, hogy számon tartanak, de azért egy művészeti díjnak jobban örültem volna.

– Van egy gyönyörű, okos lányod. A Zsuzsó! Mesélj kérlek egy picit róla. Mivel foglalkozik? Milyen a kapcsolatotok? 

  –   Nagyon jó a kapcsolatunk. Egyetlen szemem fénye, de kitesz tízet. Hamarosan a harmadik diplomáját szerzi. Közgázt végzett, gazdaság-management szakon, van egy pénzügyi mesterdiplomája, most pedig lesz egy humánerőforrás menedzser diplomája is. Szerencsére nagyon jó állása van, reklámkommunikációval foglalkozik. Most még a karrier fontos neki, lépeget egyre feljebb, de remélem, hogy hamarosan családot alapít és annyi unokám lesz, mint amennyi diplomája van neki. Nem sürgetem, fiatal még… 26 éves.

– Igen, előtte az élet és te is fiatal vagy még a nagymama szerephez, szerepekhez. Utolsó szokásos kérdésem. Hol miben láthat majd a közönség, ha vége lesz a járványügyi vészhelyzetnek?

  – A Vidám Színpadon játszom. Például a Szerelmes nagykövetben vagy a Pénz áll a házhoz c. vígjátékokban. Bőröndi Tamás és Straub Dezső még most is számít rám szerencsére. Veletek is gyakran fellépek a Négy Arc produkciós iroda szervezésében. A Szahara Kincsében gyönyörű dalokat énekelhettem, de Harsányi Gábor Nejem a neten c. darabját is szeretem. Éles Béláéknál  például A Néma leventében Ziliát alakítom, már 14 éve, egy igazi álomszerep. Mihályi Győző a partnerem, a címszereplő és Koncz Gabi játssza Mátyás királyt. A Pesti Művész Színházban is tag vagyok, többek között a nagysikerű Hatan pizsamában c. előadásban vagyok, leszek látható.  Aztán remélhetőleg jönnek majd az új darabok, új bemutatók is. 

– Köszönöm a riportot. Remélem, hamarosan személyesen is találkozhatunk!

– Én is nagyon bízom benne! Puszi nektek!

Írta: Czakó Ádám

Fotók: Nyertes Zsuzsa archívuma