Az Esély Szociális Szolgálat március- áprilisi hírei

Az örkényi gondozók munkába indulnak.
Az örkényi gondozók munkába indulnak.

Az Örkényen található Esély Szociális Szolgálat három települést fog össze. Örkény, Táborfalva és Tatárszentgyörgy lakói számíthatnak a segítségükre. Három családsegítő és 12 gondozónő vesz részt a mindennapi feladatok elvégzésében.

A március közepe óta kialakult helyzetben minden munkatárs maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőt kapott ahhoz, hogy a feladatokat minden körülmények között el tudják végezni.

A táborfalvai gondozók
A táborfalvai gondozók

Hétfőtől péntekig a rászoruló nagycsaládosok és nyugdíjasok részére élelmiszercsomagokat készítettek a járvány kirobbanásáig. Azóta két alkalommal osztottak nagyobb élelmiszercsomagot, ami 302 családhoz jutott el. Ezt mindenképpen sikerként kell elkönyvelni, mert a nehéz napokban nagy segítség minden adomány a rászorultaknak. Annál is inkább, mert a munkatársak mindent megtesznek annak érdekében, hogy újabb forrásokat találjanak és adományokat tudjanak osztani.  Sokszor ez nehéz feladat, mert nem csupán az adományozók felkutatása nehéz, hanem a rászorulók is a köszönet helyett az elégedetlenkedés opcióját választják. Ez azonban nem keseríti el a szolgálat dolgozóit, hiszen az ő feladatuk a segítségnyújtás.

A tatárszentgyörgyi munkatársak
               A tatárszentgyörgyi munkatársak

 

A mindennapi feladatokon túl húsvét előtt az örkényi Városháza mellett egy tojásfát díszítettek fel 825 tojással, hogy az ünnepet hangulatosabbá tegyék. Ez a program három éve működik immáron. A bolt melletti parkban pedig színes esernyőkkel díszítették a fák közötti teret, hogy üde, színes, jó hangulatot árasztó teret hozzanak létre, amire most még inkább szüksége van embereknek.

A tojásfa díszítése
A tojásfa díszítése
A színes esernyők
A színes esernyők

A családsegítés, gyermekvédelem számtalan feladatot ad számukra. Kulcsár Etelka, az intézmény vezetője azonban mindig igyekszik újabb lehetőségeket találni arra, hogy segíteni tudjon. A szociális érzékenysége hajtja, hogy a bajban lévőket erősíteni tudják. A közeljövőben két projektjük fog megvalósulni. Az egyik egy telefonos lelki segély szolgálat. Akik a karantén idején magányosak, segítségre van, szükségük fel tudják hívni az ingyenes zöldszámot és lelki támaszt is kaphatnak. A másik a mély szegénységben élő lányok, asszonyok részére nyújt segítséget. Mosható, menstruációs betétet ajánl fel a magyarországi gyártó, melyhez vegyszermentes szappant is biztosítani fog az anyag kimosásához. Ezzel segítve a hulladékmennyiség csökkenését és az anyagi terhet, amit ezen higiéniai eszközök beszerezése okozhat.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Esély Szociális Szolgálat