A varrás az életem- Valoczki Károlyné

„Általános iskolában az osztályfőnököm a kézimunkaszakkörből kizárt, mert nem tudtam gyűszűt használni.”- kezdi emlékeinek felidézését Valoczki Károlyné. Gyerekkora óta szeret varrni. Először textilfonónak tanult és ebben a szakmában is dolgozott. „Egy nap a Nagyvárad téren láttam egy plakátot, hogy varrónőket keresnek és be is tanítanak.”hát így lett varrónő és kezdett el dolgozni a Pestszentlőrincen lévő vattagyárban. De amilyen kacifántos az élet, elkerült Ócsára, ahol több mint tíz évig dolgozott konyhán. Nem tudott főzni, éppen ezért ment konyhára dolgozni, hogy ott megtanuljon. Ekkor már férjnél volt és a gyerekeik is megszülettek. Egy háziasszonynak pedig tudnia kell ételt tenni a családi asztalra. Ezt meg is tanulta és az egyik barátnője unszolására megint váltott és kisállattenyésztő- gondozó lett.

Férje a középiskolát Örkényben végezte és mindig ott is szeretett volna lakni, mert a barátai, illetve a fiatal évek oda vonzották. Azt beszélték, ha nyugdíjba mennek, akkor Ócsát otthagyják és elköltöznek oda, ahova a férj vágyott. 2003-ban jött el ez a várva várt pillanat. Tíz évet élhettek együtt az áhított helyen. Ekkor már betegeskedett a férje és minden évben megműtötték valamivel. Ápolásra szorult.

Marika a varrást azonban soha nem tette le, nem felejtette el. Rengeteg kézimunkát készített, saját nyomatokat is, mintákat, hogy szenvedélyének hódoljon. Miután özvegy lett a helyi nyugdíjasklubba is belépett, valamint az énekkarba is. A Szép korúak Ki Mit Tudján 2019-ben ének kategóriában a zsűri különdíját is megkapta. 

 A varráshoz szükséges gépparkja ma is megvan. A koronavírus idején úgy döntött, hogy segít maszkokat készíteni. Közel hétszáz darabot varrt eddig. A város lakóinka, szomszédoknak és egy fővárosi szociális otthonnak. A hímzések, a goblin-ek most háttérbe szorultak, mert fontosabb az, hogy maszkokat készítsen. Ez meg könnyen megy neki, mert tud, szeret varrni. Egy olasz cégnek varrt 8 évig fürdőruhákat, amiből némi gumi és anyag is maradt. Persze az önkormányzat is adott neki anyagot a varráshoz.

Hímzéseit el szokta vinni az Örkényen 22 éve működő Alföldi Szabad Szalonra, ahol kiállítják. Az osztályfőnökének pedig az ötvenéves osztálytalálkozóra egy selyemből készült asztalterítőt varrt és elmondta neki, hogy ma sem tud gyűszűvel varrni, de mégis szép kézimunkákat tudott készíteni.

Marika, nagyon lelkes és szeret főzni is. Pár évvel ezelőtt egyik ismerősétől ellesett egy receptet, amit továbbfejlesztett és kialakult belőle egy vitaminbomba. A csontsűrűség mérésén az orvos nem hitt a szemének, hogy a három évvel ezelőtti felvétel és a legfrissebb között rengeteg különbség van. 10%-os a csontsűrűsége. Kérdezte is a doktor a titkát.

A titok talán a receptben rejlik, amit most mi is megtudhatunk.

Minden otthon lévő zöldséget, paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, zeller, cékla (s ki mit szeret) ledarál és sóval tartósítja, illetve két kanál akácmézet tesz hozzá. Olykor alma is kerül bele és minden olyan idény zöldség, amit talál. Ezt a darált egyveleget fogyasztják. Olyan tömény vitamin sűrítmény ez, ami finom és jótékony hatású is.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Valoczki Károlyné archívuma