Sissi utódja levélben köszöntötte az örkényieket

Vörös rózsák. Sissi kedvence,
Vörös rózsák. Sissi kedvence

Húsvét hetében készült el az Örkényi Szabadidő Központ parkjában két rózsakert.  Az intézmény igazgatója álmodta meg, hogy az egykori kastély előtt rózsák díszítsék a gesztenyefák előtti részt. A rózsakertekhez a rózsát, főleg a településen élők adták, de Urbán Erika színművésznő vagy éppen Káli- Rozmis Barbara (Sissi kutatója) is úgy döntött csatlakozik a nemes kezdeményezéshez.

Sajnos a mostani helyzetben az eredeti cél, -hogy a rózsakertek alapítói együtt ültessék el a virágokat- meghiúsult, de a szervezők ígérik, ha a “maradj otthon korszak” véget ér, mindenkit meg fognak hívni. Az alapítók nevét egy erre az alkalomra készült dokumentumon is meg fogják őrizni a jövő számára.

A kastély előtt a virágok, ültetés előtt
  A kastély előtt a virágok, ültetés előtt

A Pálóczi Horváth kastély előtt, evidens, hogy az álljon egy Katona Ilona Rózsakertje, hiszen a kúria egyik alapítója volt a hölgy. A másik rózsakert Erzsébet királyné nevét viseli. Ferenc József felesége, járt Örkényen és szobrot is kapott 1889-ben. Ez az emlékmű a II. világháborúban megsemmisült. A Sissi kultuszt kívánják újra feleleveníteni és évente megtartani a megemlékezést.

“Hatalmas megtiszteltetés ért. Megtaláltam Erzsébet királyné egyik leszármazottját, akivel többször beszéltem telefonon. A főhercegnő örömmel vállalta, hogy ír egy levelet Örkény lakóinak, mivel a mostani helyzetben, nem tud részt venni a programon. “– mondta Patak Gábor.

 

Erzsébet királyné utódjának levele:

Kedves Örkényiek!

A főhercegnő írógéppel írt levele
        A főhercegnő írógéppel írt levele

 Szeretettel és hálás szívvel szeretnék köszönetet mondani mindannyiuknak, akik áldott emlékű Erzsébet királynénk emlékét bármi módom megtartják, és szívükben megőrzik. Szerette és tisztelte a magyarokat. Személyes barátság fűzte Andrássyhoz, Munkácsyhoz és Liszt Ferenchez. Udvarhölgyeit is magyarok közül választott, de jó kapcsolatot ápolt több magyar főnemesi családdal. Erzsébet királyné december 24-én született, vasárnap, két fogacskával a szájában, alul, felül. Nálunk bajoroknál úgy tartják, aki így jön a világra szerencsés lesz egész életében. Ezt ma már tudjuk, hogy mennyiben volt valós. Sokat utazott, verseket írt, naplót vezetett. Talán legjobban ez a pár sor foglalja össze, amit itt megosztok önökkel. “Szerettem, éltem, bejártam a világot, de soha nem értem el amit kerestem. Becsaptam magam és becsaptak. ” Ebből is jól látszik, hogy történelmi névvel születni nem több, csak nagyobb felelősség. Nekünk a leszármazottaknak komoly felelősséggel, példamutatással kell élnünk, ne hozzunk szégyent őseink nevére. Különösen bonyolult ez valamennyiünk számára, mert a mai világban más mértékkel mérnek bennünket. A ma emberének semmit sem mond sokunk neve, pedig aki nem ismeri a múltját, nincsen jövője sem. Ezért fontos a történelem oktatása is, a megemlékezések, ha mi nem leszünk, az utókor tudja itt jártunk. A tetteink minősítenek bennünket, azok beszélnek helyettünk. A mai európai uralkodó családok és leszármazottaik, valamennyien rokonok, ezt mindenkor észben kell tartanunk a mindennapokban, és ápolnunk a kapcsolatainkat egymással. Erre kérem Önöket is, most a járványtól szenvedő Európa közepén se feledkezzünk meg Őseinkről, elődeinkről, mind családi mind történelmi értelemben. Segítsük egymást a mindennapokban, hogy éljen és virágozzék még sokáig a magyar nemzet itt a Kárpátokban. Isten áldását, és segítségét kérem mindannyiunknak ezekben a nehéz hetekben.

Köszönöm Önöknek, üdvözlettel:

Clara Elizabeth Charloette Windisch-Graetz

Főhercegnő

Ez volt a főhercegnő levele, aki ígérete szerint meg fogja látogatni felmenőjének rózsakertjét és azokat, akik rózsatővel, vagy rózsafával megalapították a rózsakerteket. Reméljük szépen fognak virágozni és sok látogatója lesz a kerteknek.