Örkényi fazekas, aki fészket készít a fecskéknek

A tavalyi évben sokszor volt téma a fecskék pusztulása, hogy egyre kevesebben vannak hazánkban. Így pedig elszaporodnak a rovarok, melyeket eddig ezek a villás farkú madarak fogyasztottak.

Rajszkyné Dancsó Gabriellát pár hete megkereste egy megrendelő, hogy készítsen neki mű fecskefészket. Gabika az örkényi Kézművesházban dolgozik, fazekas. A lapunknak azt mondta:  „A világhálón azonnal utánanéztem, hogyan is készül, illetve milyen méretei vannak.” Így kezdte el a fészkek készítését. Ám a problémát az okozta, hogy az Interneten talált munkák nem voltak elég aprólékosak. Ugyanis a fecskék házainak a lényege, hogy a madarak be tudjanak menni, ott fészket rakni, illetve meg tudjanak kapaszkodni a fészkek oldalán, amikor etetik a fiókáikat. Mivel a Neten talált munkák tömeggyártásba készülnek, ott ezekre nem mindenesetben figyeltek. Gabika kitalálta, hogy a fészek külső részét úgy tudja az eredetihez hasonlatossá tenni és funkcióját betölteni, hogy egy saját maga által kitalált vésési technikát alkalmaz. Bár több ornitológiával foglalkozót is megkeresett, mindenki annyit mondott, hogy jó a fészek így, ahogy van.  Ő mégis arra kíváncsi, hogy a megrendelők jelezzenek vissza, hogy valóban otthonuknak érzik-e az igazi lakói, akik nemsokára hazatérnek a tavasz eljövetelével.

A fészkekre azért is van szükség, mert egyes források szerint idén nem lesz annyi idejük a fecskéknek, hogy fészket is rakjanak, és fiókáikat megfelelően felneveljék. A madarak nem költöznek vissza oda, ahol elhullott fióka maradvány van a fészekben, illetve sok helyen leverik a fészküket. Így elég időigényes és nehézkes nekik a munka.

Az alkotó elmondta, hogy „Idén a kislányommal sok madarat rajzoltunk, festettünk, úgy tűnik ez a madarak éve lesz.” Talán egyet is érthetünk ezzel a kijelentéssel, hiszen a madarak egy része kalitkában él, mint az emberek most a karanténban. Másik részük szabadon szárnyal, amire már sokan vágynak a mostani helyzetben.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Rajszkyné Dancsó Gabriella