Egy ritka szakma mestere- Bajtai József

Annyi sok tehetséges ember van, akit nem is ismerünk ezért  döntöttem úgy , hogy minden hónapban szeretnék önöknek, nektek bemutatni különleges fiatalokat. Egy igazán fiatalos külsővel bíró fiatalembert szeretnék most bemutatni akinek komolysága és tudása, élettapasztalata rácáfol a korára.

-Mikor döntöttél a szakmád mellett és miért?

-Elég jó eredménnyel zártam az általános iskola utolsó éveit, ezért felvettek a Piarista gimnáziumba. Kollégista voltam, nem kellett sok idő, hogy rájöjjek nem nekem való . Úgy is viselkedtem  tanulásban is meg magatartásban is.  De nem kellett sok időnek eltelnie, hogy ez az iskola nem nekem való. Két héttel az év vége előtt felmentem az  igazgatóhoz és kértem hogy ajánljon nekem egy szakmunkás iskolát. Felcsapott egy dossziét és elkezdte lapozgatni és azt mondta: Gödi  piarista szakmunkás képző?  Én azt mondtam teljesen jó holott fogalmam sem volt hol van Göd. Azon melegében fel is hívta a titkárságot . Azonnal mondták, hogy faxolja át a jegyeimet és következő évre már fel is vagyok véve. Aznap délután mikor hazaértem , akkor néztem meg  hol is van Göd, Vác és Dunakeszi között. Mikor édesanyám hazaért a munkából akkor közöltem vele . Szegény anyukám rettentően el volt keseredve.Aztán eljött az iskolába a beíratkozás ideje. Szépen el is mentünk édesanyámmal félkörben minden asztalnál egy tanár ült,   majd vándorlással kellett menni mindegyikhez és mindenki más más dolgot vett fel, majd elérkeztem egy szimpatikus tanárnőhöz mint utólag kiderült  ő volt az igazgató helyettes. – Kérdezte: Józsi milyen szakmát szeretnél tanulni?  Ránéztem ártatlan ibolyakék szemekkel és megkérdeztem: Csókolom itt milyen szakmák vannak? Elkezdte sorolni… Lakatos, ács, asztalos, kőműves, kőfaragó… óóó csókolom tessék beírni kőfaragóra, olyan zorall a neve. Aztán természetesen lementünk édesanyámmal a tanműhelybe és megnéztük. hogy néz ki miket is készítenek… az első szippantás a kőporból azonnal szerelem lett.

-Barátaid környezeted hogyan fogadta a nem mindennapi szakmád?

-Édesanyámban egy világ tört össze, hogy én otthagytam a Gimnáziumot . Évekkel később vallotta be, hogy nem tudja hogyan jutott haza Gödről, végig sírta az egész utat. De mikor látta, hogy milyen szinten szeretem csinálni és milyen sikerélményeim vannak, akkor már úgy volt vele, hogy nem bánta és megnyugodott. Barátaim támogattak és pozitívak voltak. Édesanyám diplomát szánt nekem, nyakkendős munkát, ez nem jött össze. Barátok meg mindig azt szeretik amit a másik szeretne.

-Te egy vidám lelkületű ember vagy, hogy tudod kezelni a gyászolókat?

-Természetesen maximális együttérzéssel. Mindenki másként éli meg a gyászt, te az első pillanatban ki tudod szúrni, hogy ki az akivel óvatosabban kell bánni? Nézd, 16 éve csinálom, én már mindenféle típust láttam tapasztaltam. Az embereken azonnal látszódnak az érzéseik, ezt le sem tudják tagadni.

-Mikor érdemes a temetés után a síremléket rendelni?

-Ma  már bármikor meglehet egy síremléket rendelni ma már a magára valamit adó szakemberek mindenképpen mély alapot raknak a sírok alá ami az ásott részen kívülre kerül arra kerül rá az áthidaló gerenda vagy a betonkoszorú mivel, hogy az ásott részen kívülre az ásás mélységénél lentebb rakjuk ezt a mély alapot lentről kezdjük a mély alapot kiépíteni ezért akár a temetés napján is fellehet állítani egy sírt.

-Függ attól egy síremlék, hogy a gyász milyen korai szakaszában vannak még? Gondolom a legmélyebb gyászban sokkal többet költenek rá.

-Ez nem így van! Nagyon gyakran van olyan, hogy az rendelő megmondja, hogy ők még a hantot szeretnék beültetni virággal, kijárni gondozni, majd egy idő után szeretnének csak síremléket állítani. Már ha egy hantot beültetsz virággal akkor kijársz locsolgatni, ez azt jelenti szeretnének még kötődni az elveszített családtaghoz. de van aki nem, van aki teljesen elidegeníti magát ettől az egésztől, neki teljesen mindegy.

-Mikor jött az ötlet, hogy te vállalkozó szeretnél lenni?

-Pár ember munkával szeretett volna megbízni, de ezeket a munkákat vállalkozó igazolvány nélkül nem mertem megcsinálni. De viszont annyi megkeresést kaptam ilyen olyan munkákra, hogy úgy éreztem bele kell vágni.

-Sokat beszéltünk a munkádban a síremlékekről de a kőfaragás nem csak síremlékek faragásából áll, ugye?

-Természetesen nem. A kőfaragás nagyon nagyon sokrétű, ugyan úgy megvan neki az épület része is. Könyöklők, pultok készítését is vállalom. Mosdó, konyhapult, ha van rá igény.

-Szeretnéd bővíteni még ezt a vállalkozást valamivel?

-Természetesen, folyamatosan azon vagyok, hogy a bevételemhez mérten minél több pénzt visszaforgathassak, komolyabb gépeket vehessek, komoly műhelyt építhessek.
A kőfaragáshoz nagyon nagy kézügyesség kell, a kézügyességed másban is jelentkezik? Ha az embernek egy ilyen szem-kéz koordinációs ügyessége van, akkor egy villanykörtét is ki tud cserélni.

-Rajzban gyerekként a kézügyességed megnyilvánult már?

-Gyerekként nagyon jó voltam rajzban.

-Gyakorlatilag ez a szakma neked úgy jött, hogy előtte soha nem gondolkodtál ezen?

 -Dehogyis gondolkodtam ezen.

Ez a munka mellett még van egy eléggé bizalmi állásod Páhin, arról is mesélsz nekünk?

-Bizalmi állás! Páhin megtiszteltek azzal, hogy 2018 június 4.-e óta temető gondnok vagyok. 2019 február végén beválasztott az egyházközség az egyháztanács tagjai közé. Márciusban volt tisztújítás és ott megválasztottak egyházgondnoknak is.

-Mivel jár ez ? Mekkora lekötéssel?

-A Temető rendben tartása a kezdeti időszakban  nem ment számomra zökkenőmentesen. Több időt töltöttem el vele mint amennyit én szerettem volna. Rá kellett jönnöm ennek is a szisztémájára. Nem egy nagy méretű temetőről van szó ,alig másfél hektáron terül el. Rá kellett jönnöm, hogy lehet gyorsan és dinamikusan csinálnia tevékenységeket úgy mint gyomirtás, fűnyírás, szemétszedés stb. Ezek már teljesen jól kialakultak. Mostanra úgy érzem, hogy a kint eltöltött idő majdnem hogy lazulás. Kicsit kimenni, kiszakadni a világból, és mással vagyok elfoglalva. Helybeliek ismernek kedvelnek.

Vannak olyan megrendelések amik nagyon mélyen érintenek téged? Vagy megpróbálod ezt egy munkának kezelni?

– Ez egy munka! Nem vehetem a lelkemre. Persze az együttérzés mindig megvan, de nem vehetem magamra a mások fájdalmát!

-Hogyan történik egy síremlék kiválasztása, egy megrendelés?

-Tudni kell hogy milyen méretű síremlékről van szó. Egyes vagy kettes síremlék, urnakerti sírról vagy esetleg kriptáról beszélünk. Ki kell választani az anyagot, tudni kell az elhunyt nevét, születési és elhalálozási idejét, kegytárgyak,vers, kereszt, kehely, mit is szeretnének vésetni, mi az elképzelése a családnak. Hány váza hány mécsestartó, műkőjárdát kérnek-e, vagy nem. Nem olyan egyszerű különben ez.

 -Hogy tudsz segíteni azokon akik teljesen tanácstalanul mennek oda hozzád?

-Kimegyünk a temetőbe és akkor ott nézelődünk. Úgy is fogunk találni valami olyat ami megtetszik neki, megtetszik egy síremlék, egy fedlap és ezeket össze lehet ollózni.Rászoktam kérdezni a megrendelőimtől, hogy mennyit is szánnak rá. Van, aki úgy jön oda hozzám, hogy a legolcsóbb legyen. Hiába nézünk drága sírokat, ha nincs sajnos rá keret.

– Felújításokkal is foglalkozol, ugye?

Természetesen.

Hogy zajlik egy sírfelújítás? Nehezebb munka egy felújítás mint egy új síremlék elkészítése?

-Messze nem olyan időigényes és természetesen forinttálasin is olcsóbb. A két munkát messze nem lehet összehasonlítani. Minden munka úgy kezdődik hogy meg kell nézni miről van szó.

-Az új síremlék anyagának kiválasztása függ a síremlék élettartalmától?

-Természetesen.

-Melyik az az anyag ami a legtovább tart?

-Gránit örök élet.

-Melyikkel van a legtöbb munka?

-A legtöbb munkaóra a vadonatúj műkőben van. Igen, ott sablont állítok, bezsaluzom sóderággyal megcsinálom, hogy ne kössön hozzá a sablonhoz. Leolajozom a sablont, a sóderágyat lepapirozom, megcsinálom a betonlapot, ráviszem a műkövet. A beöntés után legalább kétszer el kell glettelnem. Napokon át óránként locsolni, kizsaluzni fölszedni a sóderágyat, takarítani stb

-És a ez a legolcsóbb?

-Igen. igen. A belenyomott munkaóra, az ami sok. Az anyag meg a legolcsóbb.

-Melyik anyaggal a legnehezebb dolgozni?

– A fekete gránit, azon minden meglátszik.

-Kényes?

-Ez a legkényesebb anyag minden látszik rajta bármilyen szögből nézed.

-Maximalista vagy, azt látom, hogy nagyon ügyelsz arra, hogy egy kiváló munkát adj át.

-Természetesen a magam részéről úgy vagyok vele hogy ha valamiért pénzt kérek vagy én is pénzt adok ki akkor maximális minőséget várok el

-Látom azt, hogy te annyira tapasztalt vagy, amikor sétáltunk el egy-egy sír mellet nekem fel sem tűnik, te messziről kiszúrod a milliméteres eltéréseket.

-Persze hogy kiszúrom. Én kőfaragó vagyok, ez a munkám.. a köveken azonnal meglátom a hibát.

-A munkádat már ismerjük, szeretnénk téged is megismerni, mesélj magadról.

-Van aki a szakmáját munkának éli meg. Szerencsére nekem ez a hobbim is. Amikor nem dolgozom akkor Páhin a temetőt tartom rendben hobbi szinten , egyházközségi teendőimet végzem, templomkert rendben tartását és hasonlókat szoktam végezni. Különben meg otthon ülök és alszok. Ja igen, a hobbim az alvás.

-Vagyis Te pihenésnek tekinted a munkádat?

-Nem nem, természetesen véresen komolyan veszem a munkám. Nem lehet igazából pihenésnek venni mert nagyfokú koncentrációt és türelmet igényel és nem lehet a földhöz csapni a csiszológépet amikor valami nem jön össze.

-Van olyan mikor azt mondod ma semmi nem jön össze és ma nem nem tudok dolgozni?

-Van úgy, hogy egész nap semmi nem úgy alakul ahogy én azt szeretném, reggel elterveztem de akkor is végig kell dolgozni a napot. Ez minden ember életében így van szerintem. Természetesen nem érzem pihenésnek a munkám, de nagyon szeretem csinálni, ezért nem esik nehezemre foglalkozni vele.

-A jövőre nézve mik a terveid az álmaid és a célod?

-Szeretnék kiépíteni egy elégedett megrendelői kört. Szeretném azt, hogy a nevemet megismerjék, a kiadott munkám minőségéről kedvező áraimról.  Természetesen egy vérprofi felszereltségű műhely a célom.

-Háttér hogyan működik, mi segít a háttérben ? Mi segít?

-Édesanyám, ő aki mindenben támogat és segít. Rengeteget jelent nekem csak a munkámmal kell foglalkozni, mert édesanyám minden mást biztosít nekem,  ha kell postára megy, mindent elintéz amit ő eltud. Na és a barátaim

-Ha lehetne egy kívánságod mit szeretnél kívánni?

Egy nagy műhely  és rengeteg elégedett megrendelő, mert egy elégedett megrendelő hármat is tud hozni de egy elégedetlen megrendelő tízet is eltud vinni, ez így működik! Sok sok munka és édesanyám éljen még nagyon sokáig!

Írta: Grijnovity Anikó

Fotók: Bajtai József Archívuma