Betty házi készítésű kenyere Gulácsról

Betty a most kialakult helyzetben sem tétlenkedik. Neki fogott, hogy megtanul kenyeret sütni.  E receptet nekünk is elárulta.

Házi kenyér:

50 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

1-2 teáskanál só

3 dl langyos víz

  1. Kovász  készítünk 1 dl meleg víz, az élesztő és 3 kanál liszt segítségével. 30 percig kelni hagyjuk.
  2. Ha a kovász eleget pihent  1  dl meleg vízben feloldjuk a sót.
  3. A lisztet  tálba tesszük, hozzátesszük a kovászt és a sós vizet. Szükség esetére készítsük oda az utolsó 1 dl meleg vizet, de ezt csak akkor öntsük bele, ha a tészta igényli.
  4. 20 percig dagasszuk. A tészta ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Alját-tetejét lisztezzük, majd meleg helyen 1 órát kelesszük.
  5. A sütő körülbelül 10 perc  alatt melegszik fel 220-230 fokra, így érdemes bekapcsolni, mielőtt a formázáshoz kezdenénk.
  6. Deszkára borítjuk a tésztát, kör alakúra nyomkodjuk, a két szélét középre hajtjuk, a tetejénél pedig ék alakot képezünk a szélek ráhajtásával. Majd a tetejétől kezdve felcsavarjuk, vigyázva, hogy a széleit mindig alányomkodjuk, majd a két részt összecsípjük. 
  7. A formába teszünk   ( ez lehet őzgerinc, jénai, pataki tál, kinek milye van) egy sütőpapírt, beletesszük a kenyeret, három helyen éles késsel kissé bevágjuk, a forma felső részét bespricceljük vízzel,  majd ráborítjuk a forma tetejét, és a sütőben 50 percig sütjük. Ezt követően a sütőforma  tetejét levesszük, és még 10 percre visszatesszük a kenyeret a sütőbe, hogy szép barna legyen.
  8. Sütés után rácsra tesszük, bespricceljük vízzel, hogy szép repedezett legyen a teteje, és hallgatjuk, ahogy a kenyér elkezd ropogni.              

Fotók: Múllerné Balogh Betty