A sokoldalú művész- Veress Gabriella

Szeretettel köszöntelek benneteket ! 

A mai riportom főhősnője Veress Gabriella egy fantasztikus kreativitású Hölgy , aki októberben veheti át a Magyar Jótékonysági Díjat ! 

Mesélj egy kicsit magadról és mi is az a Ver-Deco?! 

Veress Gabriella vagyok a Ver-Deco Művészeti Kör, Alkotó Egyesület elnöke, a Ver-Deco Galéria csoport vezetője és a Ver-Deco Music Club Társtulajdonosa, vezetője. 

A Ver-Deco nem más mint egy általam létrehozott stílusirányzat, amely áttörés a klasszikus decoupage és egyéb technikák között. A decoupage, a szabadkézi festészet és a textilszobrászat ötvözete., megspékelve a transzvarieté ,mint számomra, művészeti ággal. A Ver- Deco egy életérzés, melynek alapja a szakmai alázat, a feltétel nélküli szeretet, egymás elfogadása, segítése, az együtt alkotás szépségek hangsúlyozása, az elnyomott emberi értékek felszínre juttatása, megmutatása. 

A Ver-Deco egy életérzés. Egy jó ízű drog, amelynek ha egyszer megérezzük semmihez sem fogható bódító illatát, sosem akarunk lemondani róla. 

Bemutatkozóm elején ezért is írtam, hogy ez egy életérzés. Tagjaink érzékeny, művészetre, az alkotásra éhes emberek, isten adta tehetséggel megáldva. Vannak akik még csak bontogatják szárnyaikat és vannak akik már magasan repülnek. A mi feladatunk ennek a szárnyalásnak a segítése. 

Ezért is hoztam létre az országos szintre és határon túlra emelkedett tanodámat, melynek keretein belül elsajátíthatják az alkotni vágyók a legújabb és legkülönlegesebb technikákat. 

Mielőtt elmélyülünk a művészeti tevékenységetek részletezésébe, szívesen megismerkednénk veled is, aki megálmodta mindezt. Mit hoztál magaddal a szülői házból, gyermekkorodból, ami idáig vezetett téged? 

Édesanyám és a szülői ház szeretete mindig meghatározó volt és ma is az életemnek. Csodás gyermek koromnak és a szülői támogatásnak, biztatásnak köszönhetem, hogy elindulhattam ezen a semmihez sem fogható életérzésen. Mindig közel állt hozzám a művészetek iránti imádatom, hiszen édesanyám gyönyörűen rajzolt , s magam is 10 évig festeni tanultam, – többek között Józsa János, Pálfi Dénes és Angyal Erzsébet tanítványa voltam – és a Képzőművészeti Gimnáziumban keramikusnak tanultam. Mivel azonban édesapám már akkor is okos és előre látó ember volt, azt mondta „Lányom tanulj rendes szakmát, amelyből nyugodtan el tudod tartani majd a családodat….” Így kötöttem ki a közgazdász pályán….sajnos édesapámnak igaza volt, akkoriban nem lehetett a művészetekből biztonsággal megélni . Azonban az alkotás szeretete sosem hunyt ki szívemben, s mindig arra törekedtem, hogy ez ne csak féltve dédelgetett álom maradjon. Pár éve ismerkedtem meg először a decoupage varázslatos világával, majd ezt ötvöztem  festészettel és megalakítottam első tanodámat a Gabi Kincses Tanodája néven. Nagyon sok számomra kedves tanítvány fordult meg az oktatásaimon bel- és külföldön egyaránt, s így van ez most is. Látva fejlődésüket, csodás alkotásaikat, napról napra növekedő tehetségüket, arra jutottam, hogy mind ezt nem hagyhatom veszni, segítenem és támogatnom kell őket, s elindítani egy ismeretlen úton. Ezért hoztam létre az egyesületet és alkottam meg arc poétikáját: 

„ Az Élet, egy olyan csodálatos közösség, melyben minden ember csak annyira lehet Boldog, amennyire mást Boldogít „ Rádöbbentett arra, hogy mennyi alkotásra éhes ember él kicsi hazánkban, aki arra vár, hogy valaki elrepíthesse őket e művészeti világba Így kezdtem el járni az országot városról-városra, sőt még határon túl is és elvinni azt a szeretetet, szakmai tudást, technikát amivel a Jó Isten utamra engedett. Mint ahogy én is fejlődtem, stílusom is velem alakult ! Sok minden Értelmet kapott mint új művészeti ág, s megalkottam saját stílus irányzatomat a Ver-Deco-t. A Ver-Deco nem más, mint egy Életérzés….egy belső hang, amely késztet a szépre, a jóra, össze fog emberi szíveket, lelkeket, megtanít szeretni és alázattal viseltetni egymás és az alkotás szeretete iránt. Olyan emberek társasága, ahol örömünket leljük a közös alkotásban, az előadó művészetben , éhesek vagyunk a tudásra, a szépre, s ebben a rohanó világban arra a pár órára megpihenünk és nyugalmat lelünk. 

Mi volt eredeti foglalkozásod? Kik segítettek fölépíteni a művészeti alkotóműhelyt, létrehozni egy egyesületet, a galériákat és majd a Music Clubbot? 

De mi is volt az én eredeti foglalkozásom ? Eredeti foglalkozásom, mint azt korábban említettem édesapám unszolására közgazdász. Ma is meghatározó eleme életünknek. 32 éve vezetem saját könyvelő irodámat, amely mára igazi családi vállalkozás lett, hiszen gyönyörű, okos lányom is velem dolgozik.Az alkotó műhelyet és az egyesületet is egyedül hoztam létre, majd segítőkre , barátokra, testvérekre leltem alelnökeim Nagy Gyöngyi és Bruder Karesz személyében. 

Amikor létrehoztam a Gabi kincses Tanodáját és nagy sikerrel folytak a tanfolyamok országszerte, ösztönösen éreztem, hogy hiányzik valami. Épp azon a nyáron a párommal Makarskán nyaraltunk és lenyűgözött egy művészeti csoport alkotása a tenger parton. A csodás naplementében, a levendulák és zsálya finom fűszeres illatában, csak a tenger zúgása törte meg a csendet, ahogy a selymes víz a sziklákhoz csapódott. A csoport tagjai néha felpillantottak a festővászon mögül, nézve az alkotást megihlető fenséges tájat. Ez volt az a pillanat, amikor tudtam, hogy mit kell tennem…Ide el kell hozni a tanítványaimat, hogy együtt éljük át ezt a csodás pillanatot. Így is lett. Ennek immár 5 éve, azóta folyamatosan ide járunk nyáron egy 6 napos közös alkotásra, Horvátország tenger partjára, a szépséges Vodicebe. Ezen a pár napon feltöltődünk, talán a következő nyárig, magunkba szívjuk a melegen sütő napot, együtt csodáljuk a naplementét és fürdünk az alkotás végtelen tengerében. Ilyenkor a lelkünk kicsit össze ér, életre szóló barátságok is kötődtek. Ezek az alkotó táborok még jobban össze hozzák az alkotás szeretetét, az alkotókkal, miközben testünk és lelkünk épül és pihen. Csodás terápia testnek és léleknek egyaránt. 

Tanítványainknak , művész barátainknak, és kiállítani vágyó művészeknek kiállításokat, versenyeket, , művészeti díj pályázatokat írunk ki és szervezünk, s lehetőséget adunk szakmai fejlődésükre, tehetségük megmutatására. Jelenleg három Galériánkban adunk kiállítási lehetőséget a művészeknek : A Ver-Deco Galéria a Liget Étteremben, ez a Duna Parton található, gyönyörű panorámával, a másik a Ver-Deco Galéria a Vírus Caféban, amely a belváros szívében a József körúton van és a harmadik a számunkra különösen kedves, a Budai Várban található , a Szent George Rezidencben Galéria helyünk. Művészeti díj pályázatunk egy hatalmas álom, mely mára valósággá vált. Álmodtam egy olyan díjat, amelyben lehetőség nyílik az amatőr, hobby alkotók megmutatkozására, a hétköznapok rohanó világából való kitörésre. S létrehoztam valamit , amiben hittem, amiről tudtam, hogy értéket képvisel, érzéseket, érzelmeket, sorsokat közvetít. 

A Ver-Deco Művészeti Díj létrehozásával, amelyet 2 művészeti kategóriában adunk ki, mint Képzőművészet és Népi Kézműves ,számos amatőr művésznek tudunk lehetőséget nyújtani, hogy elindulhassanak a profivá válás csodás útján. Ezeket a művészeti díjakat évente 2 alkalommal adjuk ki. Eddig a csodás Gödöllői Királyi Kastély adott helyet a Díjátadó Gáláinknak, melyet ettől az évtől a hasonló színvonalat képviselő Szent George (Budai Vár) Galéria kiállító helyünkön rendezünk meg. 

Ha jól tudom megjelent egy könyved és egy CD-d is, mesélj nekünk kicsit erről is ! 

Valóban így van. Hasonló érzések , érzelmek törtek rám akkor is, amikor életem első könyvét megírtam, s boldogan jelentem be, hogy készül a következő is. Ez a könyv a Decoupage Varázslatos Világa címmel az én kedves tanítványaim tiszteletére született, hiszen nélkülük nem lennénk itt és azok akikké lettünk. Köszönet a sok boldog közös alkotásért, a feledhetetlen alkotó táborokért, a felőlük áradó szeretetért! Azért, hogy most már nemcsak hiszem, hanem tudok is , hogy jó amit csinálok és teszek. S hogyan emelhetném jobban ki a könyvben lévő csodás alkotásokat méltóbban, mint Hajdan Vali művésznő barátnőm, lenyűgöző és magával ragadó verseivel. Kicsi koromtól szeretem a verseket és nagy örömmel írom is őket. De talán a ver-deco oldlon már ti is olvastatok párat. Bármi meg tud 

ihletni .Igen megjelent egy zenés verses CD-m is, melyen közel 20 versem hallható Németh Nyiba Sándor a Magyar Kultúra Lovagja, olimpikon tolmácsolásában, megzenésítésével. 

Gabriella annyit már megtudtunk rólad, hogy te egy szociálisan érzékeny ember vagy, aki ha kell jótékonykodik is ! Miben nyilvánul meg ez ?! 

Ahogy mondod, nem áll tőlem, tőlünk messze a jótékonykodás sem, évek óta a Budapesti Baleseti Intézet Mozgásszervi rehabilitációs Osztályán többed magammal tartottunk, tartunk karitatív kézműves foglalkozást a bennfekvő betegeknek. Továbbá szívünket megérintették a gyermekek is és elindítottuk évekkel ezelőtt a “Tegyük szebbé a rászoruló gyermekek Karácsonyát ” programunkat. Az ország különböző pontjaira látogattunk, mint pl. Tatabánya, Debrecen, Orosháza és a hátrányos helyzetű gyermekeknek tartottunk ingyenes kézműves foglalkozást, ahol elkészíthették maguk, vagy szeretteik számára karácsonyi ajándékukat. 

Szerencsére ebben a programban is sok segítőre találtam. Ezt a programunkat nem csak karácsonykor, hanem az év más napjain is szeretnénk megismételni Tavaly évben indítottuk el a Tapintható Valóság című kiállítás sorozatunkat, melyet a Vakok és Gyengén látó emberek tiszteletére hoztunk létre. Olyan 3D technikával készítünk alkotásokat, amelyeket a nem látó emberek tapintással érzékelhetnek és elvihetjük számukra az eddig láthatatlant. Ez a kiállítás sorozat már bejárta az országot, elindult külföldi turnéja is, már voltunk Székelyföldön, az év során reményeink szerint eljutunk Ausztria, Németország, Bulgária és Olaszországba is. 

Térjünk át egy kicsit a Music Clubra ! Hogy jött ez az ötlet, hogy a buli negyedben egy meleg barát helyet hozzál létre? 

Tavaly hoztuk létre a Music Clubbot, amely egy zenei clubnak indult. Kora nyáron vettünk egy éles fordulatot, és elindítottuk segítséggel a Transzvarieté Show műsorokat. Nem tudtuk még akkor, hogy mire vállalkozunk, tárogatóztunk az ismeretlenben. 

Azonban ez a csodás művészeti világ magával ragadott és tudtuk jó helyen vagyunk. Mindig is szociálisan érzékeny ember voltam, hisz nem véletlen szereztem másod diplomámat , mint szociális munkás, gyógypedagógus. Csodálatos embereket, előadó művészeket ismerhettünk meg, akik hétről hétre elhitetik velünk, hogy nőként is megállnák a helyüket és sokszor nagyobb Nők, a Nőknél. Igazi imitátorok, illúzió keltők, akiknek hatalmas munka, próbák, míg elérik a kívánt hatást, azért a 15-20 perces szórakoztatásért, a szeretet tapsért. 

Távlati tervek , ötletek? Mert aki ismer az tudja, hogy folyton kattog valamin az agyad és igyekszel mindig új dolgokat létrehozni ! 

Nem tudom mit rejteget számunkra az Élet és hova repít suhanó útján, de egy biztos, megtanított a talán legfontosabb három szóra, mint : szeretet, tisztelet, alázat…s küldetésem, alkotásaim és tudásom átadásával ezt eljuttatni mindenkihez, aki éhes erre a semmihez sem fogható, olykor meseszerű világra. 

Az agyam folyamatosan jár, testem alkotói lázban ég, és mertem megint egy nagyot álmodni, amely talán életem műve lesz, ha létre tudom hozni. De erről inkább később beszélnék majd. Annyit elárulok, hogy ez is a művészetekkel fog foglalkozni, ahol művészeti stílusok, kultúrák egymásra lelhetnek, s egy szívben doboghatnak. 

Amiről azonban már beszélhetek, a készülő újabb könyvem, amely a ver-deco stílusról fog szólni, tele meglepetéssel, szenzációs alkotások képeivel, versekkel, és a transzvarieté csodálatos , de olykor oly nehéz világának a bemutatásával. 

Végül, de nem utolsó sorban, kinek is tartod te magad valójában és munkásságodat díjazták e már, vagy ez lesz életed első díja ? 

Ki is vagyok én valójában ? egy egyszerű ember a semmiből, aki úgy gondolta megpróbálja megváltani a világot, s akinek munkáját többen értékelték már, 

mint : a Nők a Pályán Emlékérem, Nyiba Költők Imái Díj, a Római Sas Birodalom Quaestora a Szenátus Kulturális Hivatalának Képzőművészeti Osztálya, David Arts Alkotói Nívódíjas, Jeruzsálemi Oroszlános Rend Magistrája és nem utolsó sorban az Osztrák-Magyar Társaság Jubileumi Aranyérem Kitüntetése. Valamint októberben vehetem át elismert művészekkel , politikusokkal a Magyar Jótékonysági Díjat , melyet itt és most előre is hálásan köszönök ! 

Ez vagyok én, Lásd egy kicsit más, de semmivel sem több, mint bárki más ! 

Köszönjük szépen a riportot Veress Gabriellának, a Ver-Deco Művészeti Csoport – Család elnök asszonyának és további sok sikert kívánunk neki a további munkájához !

Írta: Amanda Elstak 

Fotók: Veress Gabriella archívuma