Az izsáki életmentő

Életeket menteni, másokon segíteni, még többet tenni

Rézműves Mihály már nagyon fiatalon tudta, hogy embereken szeretne segíteni. Középiskolai tanulmányait befejezve 2011-ben jelentkezett a szabadszállási mentőállomásra. A szorgalmának köszönhetően valóban elérte a célját, mentőápoló lett. „Szeretek segíteni az embereken. A legmagasabb szintű ellátás érdekében a mai napig folyamatosan bővítem a tudásom, emellett hálás lehetek a bajtársaimnak, mert ők is mindenben támogatnak.” – mondja a lelkes fiatal, amikor munkájáról kérdezem..

Mert minden eset más. Soha nem tudhatják a szolgálat felvételekor, hogy az adott napon milyen ellátandó feladatokhoz vonulnak ki. „Munkám során találkozom balesettel, halállal, örömteli pillanatokkal. Ezek az élethez hozzátartoznak. Meg kellett tanulni kezelni ezeket a helyzeteket.” Volt is rá ideje, hiszen 8 éve már, hogy ezen a pályán van. Közel két évig a Bács-Kiskun Megyei Kórház krónikus belgyógyászati osztályán is dolgozott, félállásban, ápolóként. „Itt feletteseimtől, kolleganőimtől, mind szakmailag, mind emberileg  sokat tanultam, amit úgy a civil életemben mind hivatásomban kamatoztatni tudok.”

Szabadszálláson 24, 12 és 8 órás műszakokban teljesítenek szolgálatot. Nappal a hívásokhoz 1 percen, éjszaka 2 percen belül kell elhagyni az állomás kapuit. Szolgálatteljesítés közben folyamatos készenlétben kell állniuk. Azt mondja: „minden esethez ugyanúgy állok és állunk hozzá, minden embernek a lehető legtöbb esélyt adjuk az élethez.  Minden egyes élet kincs, de a legjobban embert próbáló feladatnak a szülés levezetését tartom. Ilyenkor két élet van a kezünkben. A szakmában meg az a legmegrázóbb, ha sérült csecsemőt, gyermeket kell ellátni, esetleg újraéleszteni.

A legnagyobb megtiszteltetés számára, amikor Izsákon, saját városában egy-egy kivonulást követően ráköszönnek és elismerően megköszönik munkáját. 

Nem is csoda, mert ez a munkája, ez az élete.

Olyannyira, hogy Izsákon a szabadszállási és a kecskeméti mentőállomás közreműködésével szakmai bemutatókat, az újraélesztés lépéseit, illetve a mentéstechnikai eszközöket felvonultató programokat szervezett, az Izsáki Futó Főző és Lovas Majális keretein belül. Rézműves Mihály „Legyünk Életmentők” című előadássorozata 2016-ban indult, amelyeknek az izsáki Táncsics Mihály Művelődési Ház adott otthont. Az előadások keretein belül bemutatta a felnőtt- és csecsemő újraélesztést, a sérülések ellátását, a légutak szabaddá tételét, emellett volt lehetőség vérnyomásmérésre. Megtisztelő számára, hogy ezeken a mentéstechnikai bemutatókon a Délalföldi katasztrófavédelmi Off-Road és Túra, Egyesület is részt vett Fertig József (Kajla) vezetésével. Külön öröm volt számára, hogy minden korosztályból érkeztek látogatók, közülük többen a korábbi előadások résztvevői is.

Fontosnak érzi, hogy az elsősegély ellátást mindenki megismerje és tudja is alkalmazni. Szívesen jár az óvodákba, iskolákba, hogy ezeket bemutassa, együtt gyakoroljanak az gyermekekkel, tanulókkal, érdeklőkkel. Számára ez nem munka, hanem hivatás.

Rézműves Mihály komoly ember, akire lehet számítani, s aki máris sokat tett az egészségtudatos életmódért, az emberekért.