Az Emberi Hang Életműdíját vehette át Urbán Erika

70. születésnapján köszöntötte budai otthonában Urbán Erikát az Emberi Hangon az Életért Egyesület.

Urbán Erika az Emberi Hang Életműdíjjal
Urbán Erika az Emberi Hang Életműdíjjal
A Díj megálmodójával
A Díj megálmodójával

A művésznő 1972-ben diplomázott a Színművészeti Főiskolán. Játszott a Nemzeti Színházban, a Vidám Színpadon. 33 évig élt boldogságban Kabos Lászlóval és  számos darabban lépett fel a sztárpár. Ki ne emlékezne az ” Akinek humora van” című dalukra, mely az élet igazságairól szól. Jellegzetes hangja, vidám karaktere sok bohózatban is megjelent. A Kiskabos 2004-ben hunyt el. Az özvegye ezután írta meg az Én Kabosom című könyvét. Majd egy évvel később A sors pórázán című kötetben önmagát is bemutatta. Ezek a kötetek végigvezetik az érdeklődőt a Holokauszt borzalmain, a szerelmes megismerkedésen, és Erika sorscsapásán, hogy édesanyja, Bege Margit színésznő, milyen fiatalon távozott el az élők sorából. Színház történeti munkák ezek. A kor ikonjai is felbukkannak a kötetben, mint Lorán Lenke, Rátonyi Róbert, Korda-Balázs házaspár és sorolhatnánk tovább.

A  szerepléstől visszavonult művésznő tavaly született újjá, mert egy 12 órás műtéten esett át. Újra kellett tanulni beszélni. Ő “könnyedén” vette az akadályt, mert hisz a szeretet erejében és az energiában. Reiki mesteri diplomái is ezt hirdetik, melyek a nappalija falán vannak.  

A "Szentély"
A “Szentély”

Az Emberi Hang Díj 2014 óta létezik.  Olyan személyek kaphatják meg, akik a szeretet, a béke, a humanizmus, a tolerancia és a segítségnyújtás mezsgyéjén járnak. Az emberi hangon, emberi módon való cselekedetek nagyon fontosak a mai gyűlölettel és irigységgel teli világban. A díjazottak elutasítják a rasszizmust, a kirekesztést, a homofóbiát.  Idén a Kuratórium Életműdíjat szavazott meg a művésznőnek, aki azt, otthonában vette át. Patak Gábor Gaba az egyesület elnöke, a díj megálmodója adta át a díjat. Urbán Erika azt hitte, baráti látogatásra érkeznek a vendégek. Amikor meglátta a díjat sírva fakadt. Azt mondta “ ezért érdemes élni. Rengeteg szeretet adok és kapok.” , majd ránézett férje mellszobrára és azt mondta: “Papa! Te ezt tudtad! Ezért küldtél vissza!”  Lapunknak elmondta: “Csodálatos délutánt szereztek barátaim a 70. születésnapomra Emberi Hang Életműdíjat adtak át Szívem melengető eddig egy díjam volt ,a Kabos-show premierjére kaptam Kaboskától egy virágkosarat, névjegyen ez állt: “Urbán Erika Kabos-díjas színésznő” most is ilyen boldogság tölt el. Míg élek velem marad a szeretet energiája! Hálám érte.”

A díjat el is helyezte Kiskabos Emberi Hang posztumusz díja mellett. Majd megmutatta kiskutyájával a mesebeli erkélyéről a kilátást. “Ez az én édenkertem.” – mondta a fenyvesek rengetegében. S Azt is megemlítette, hogy örömmel vesz részt a következő években is a díjátadókon. 

Urbán Erika dalaiból:

Fotók: Adorján Gergő