Megjelent A Gulácsiak ezer éve kötet a magyar kultúra hetében

Január 24-én a magyar kultúra hetében jelentette meg Patak Gábor a második kötetét. A Gulácsiak ezer éve címet viselő átfogó munka a Beregi síkságon fekvő település múltját dolgozza fel. A földrajz, a néprajz, a vallási felekezetek múltja éppúgy megtalálható benne,  mint a település híres szülötteinek életrajza vagy a díszpolgárainak élettörténete. Ez utóbbit azért érezte fontosnak a szerző, hogy megismerjék a község lakói a kitüntetettek életét és így talán büszkébbek lehetnek rájuk. 

A lektor Szűcs Róbert, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium Arany János  Tehetséggondozó Kollégiumának Vezetője az előszót Jeruzsálemben írta. “A szerző alapossága, a témák sokszínűsége és a személyes hangvétel barátságossá, olvashatóvá és átláthatóvá teszi a könyvet”– írja a  lektor az előszavában. 

A borító készítője Jenei Zoltán volt, aki felesége révén került kapcsolatba ezzel a kis településsel. Ma már ott is él. Lapunknak elmondta: “Nekem nagyon nagy inspirációt adott a borító elkészítése. Gulácson olyan sok érték van, amit meg kell őrizni a jövőnek és olyan sok érték, ami egy művészt alkotásra ösztönöz.” 

A 332 oldalas munka feltérképezi a helyi lakosok múltját, históriáját. Balogh Ibolya helyi önkormányzati képviselőnek köszönhetően sok falubeli adta oda fotóit, melyek egy része bele is került a kötetbe.  Az A/4-es formátumú könyv sok izgalmas információt nyújt az olvasóknak. A már előbb említetteken túl emléket állít a málenkij robotra elhurcoltaknak, a holokauszt során odamaradtaknak és külön fejezetben összegyűjtötte a kötet írója az I. világháború hőseinek névsorát, valamint a romaság történetéből is szemezget a munka.

“Amikor kezembe vettem a könyvet- kezdte beszámolóját Patak Gábor- örömteli érzés fogott el. Őseim ezen a földön születtek, sokuk ott is piheni örök álmát. Bár én elköltöztem Gulácsról, mégis mindenhol igyekszem öregbíteni a falu hírnevét. A könyvvel tisztelgek azok előtt akik ott éltek/ének. Remélem mindenkinek tetszeni fog ez az átfogó monográfia.”

Az Emberi Hangon az Életért Egyesület gondozásában megjelenő kötet a magyar kultúra hetén azt az üzenetet hordozza, hogy a kultúra, a történelem megismerése fontos, főleg, ha az hiteles, a valódiság talajában gyökerezik. Reméljük  hamarosan sokakhoz eljut a mű és megtalálják őseiket a kötetben.