15 éves a gulácsi Kalkuttai Szent Teréz templom

A 2001. márciusi árvíz után Gulács községben lebontásra került a Magyarok Nagyasszonya temploma. A víz megrongálta az épületet, mely egykor a Dessewffy kastélyhoz tartozott. 2003. november 30-án adták át a Boldog Kalkuttai Teréz templomot (nem elírás). Mivel azonban azóta Teréz anyát szentté avatták, így a templom neve is eszerint változott. Az ország első Kalkuttai Szent Teréz temploma Gulácson található. 

Emlékezzünk vissza a 15 évvel ezelőtti eseményekre. Advent első vasárnapján Szarka Gyuláné egyházi gondnok köszöntötte a jelenlévőket. Bosák Nándor Debrecen- nyíregyházi megyéspüspök az egybegyűlteknek azt mondta:”ez a templom emlékmű is” Majd kifejtette, hogy  azért, mert a Magyar Katolikus Karitász és munkatársai áldozatos munkát végeztek ezen a területen az elmúlt két évben az árvíz után. Ennek állít emléket és szolgálja az ott élő kis közösséget. Mádl Dalma a Karitász Jószolgálati Nagykövete egy erdélyi fafaragó által készített keresztet adományozott az új templom részére és egy Teréz anyát ábrázoló képet. Az egyházi év kezdetén felszentelt Isten hajlékának ceremóniáján részt vett A Karitász részéről Nagy Károly, Adányi László a karitász főtitkára, a Marosi Balázs helyi plébános, a környék katolikus vezetői és a település lakosságának jó része. Ők a templomon kívül kivetítőkön nézték az eseményt. 

Az első szentmisét azokért ajánlották, akik adakoztak az építkezésre, valamint arra hívta fel a püspök a figyelmet, hogy adjon példát ez az épület az alázatosságra, a szeretetben való együttélésre. Az oltár megszentelése után a szakrális épület előtt ünnepélyesen leleplezték a márványtáblát, ami a falon található.  Mádl Dalma felolvasta férje Mádl Ferenc levelét, majd Siket Sándor a község polgármestere mondott beszédet. A település első embere felhívta a figyelmet, hogy fontos együtt örülni és érezni, hogy a bajban sok segítő kéz fordult az árvízkárosultak felé. 

A Csepely-Knor Kristóf tervei alapján készült kápolnán elhelyezett tábla avatása után Marosi Balázs plébános azzal zárta a megható eseményt, hogy ez a kápolna egy ékszerdoboz és örömmel veszi át azt. 

Írta: Patak Gábor Gaba