Kiskabos 95- Blum József emlékezik barátjára

1923. szeptember 28-án Sárváros született Kabos László, a hatalmas komikus, színész. 20 éves korában Kőszegre hívták be munkaszolgálatra, majd Mauthausenbe deportálták. A holokauszt borzalmas, embertelen körülményeit túlélte. 31 kg-os volt, amikor az amerikaiak felszabadították a lágert. 25 évesen szerezte meg a diplomáját a Kertészeti Főiskolán. Bálint Lajos, a Nemzeti Színház rendezője ingyen foglalkozott a fiatal, de tehetséges és szorgalmas férfival. Verebes Károly is tanította. 1946-ban lépett fel először és aztán a színpad az élete lett és milliókat varázsolt el a “Kiskabos”, akinek vicceinek egy része a szomorú valóságból táplálkozott. 1951-től 200-ig a Vidám Színpad tagja volt Később a Mikroszkóp Színpadán lépett fel. A színpadon kívül a rádiókabarék állandó fellépője volt. A filmvásznon is jeleskedett ( Janika, A veréb is madár) számos főszerep, sikeres életút. A Kabos Show-val újat alkotott. 1984-ben mutatták be. A szerző Kállai István, a zeneszerzők Szenes Iván és Blum József voltak.

75. évesen Göncz Árpád a Magyar Köztársaság Tiszti keresztjét adományozta számára. A  80. születésnapját a Fészek Művészklubban tartották. Utolsó éveiben visszavonultan élt feleségével Urbán Erikával. Küzdött a betegségével, de jókedve erőt adott másoknak is. Jom Kippur ünnepén távozott el az élők közül. Temetése születésnapján volt 2004. szeptember 28-án. 

Halála után Sárvár posztumusz díszpolgára lett, majd 2016-ban az Emberi Hang Díj első posztumusz díjasa lett. A világot járt művész 90. születésnapján Urbán Erika a Spinoza Színházban “Kiskabos 90” címmel emlékezett a közönség előtt a legendára. 95. születésnapja alkalmából kerestem meg Blum József zeneszerzőt, zongoristát, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett művészt, hogy emlékezzen meg pár sorban barátjáról, pályatársáról:

“Szeptember 28-án lenne 95 éves drága barátom, Kabos László, aki már 14 éve nincs közöttünk, és mégis itt maradt örökre ez a csodálatos komikus, az ország kedvence. Kettőnk élete annyira összefonódott, a közös fellépéseken túl olyan baráti kapcsolat alakult ki közöttünk, amely nagyon ritka ebben a szakmában. Én voltam a zongorakísérője, a színpadon ismertük egymás gondolatát. Laci azt leste, mivel tudna megnevettetni minket. Mikor kitalált egy új poént, akkor volt boldog és elégedett, ha mi, a zenekara, a közönséggel együtt dőltünk a nevetéstől. Zenés magánszámaihoz dalok is kellettek. Sok ilyen készült, Szenes Iván írta a szöveget, én a zenét, és Laci előadásában pillanatok alatt sláger lett minden, amit ez a drága ember elénekelt. 1984 emlékezetes dátum az életünkben. Kállai Pista ötlete volt, hogy írjunk egy One Man Show-t Lacinak és december 6-án a Vidám Színpad bemutatta a Kabos Show-t, amely óriási sikert aratott nemcsak itthon, hanem külföldön is. Amerikából is özönlöttek a nézők, 250 előadás volt a színházban, a darabból készült lemez 3 hét alatt aranylemez lett. Én hangszereltem a dalokat, csak néhányat említenék meg: Akinek humora van, Budapesti melódia, és a legnagyobb sláger: Nekem idehaza többet ér. Igazi boldog diadalmenet volt, lubickoltunk a sikerben. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy részese lehettem ennek a sikertörténetnek, de szeptember végén mindig elszorul a szívem, amikor drága barátomra emlékezem.” 

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotó: utolag.com és Blum József archívuma