Országos Versmondó verseny 50 éven felülieknek- A 650 éves Kecskemét tiszteletére

A Toll és Ecset alapítvány szervezésében,Támogatási Program (Kecskemét) segítségével országos VERSMONDÓ VERSENYT rendezett a kecskeméti Cifrapalotában. A versenyt 50 éven felüliek számára hirdették meg: A rendezvény 2018. szeptember 22-én 10.30-kor kezdődött a kecskeméti Cifrapalota Pávás termében. Témája:A 650 éves Kecskemét

Az ország különböző városából érkeztek a versenyzők, Szeged, Budapest, Bugac, Vác, és még sorolhatnám. A 20 bejelentkezett versenyző közül, mindösszesen csak ketten voltak Kecskemétiek. A versenyzők mindegyike egy-egy szabadon választott, a hazaszeretetről szóló verssel készült. A korukat tekintve a legfiatalabb 57 éves, a legidősebb pedig 84 éves volt. Az éveket visszatekintve elmondhatjuk, hogy talán az idén voltak a legnehezebb helyzetben a zsűri tagjai, mert a viszonylag kevés versenyző olyan színvonalú verseléssel lepte meg a közönséget, hogy alig tudtak dönteni, hogy ki is legyen az első.

Az zsűri elnöke: Szokolay Zoltán az Írószövetség tagja, Radnóti-díjas költ(Fülöpszállás)

Tagjai:Tóthné Filus Ilona költő, nyugalmazott pedagógus (Kecel)

Kovács I József Pilinszky-díjas költő, a Magyar Kultúra lovagja (Kecskemét)

A zsűri döntése alapján az alábbi eredmények születtek a versmondásban:

I. Kocsis György (Vác)

II. Kissné Juhász Ilona (Kiskunfélegyháza)

III. Varga Rudolf (Baja)

A korábban kiírt versíró verseny kiértékelésére is most került sor. A tollforgatókhoz a nyitó verssor a következő volt: ,,Szeretem városomat, népét, harangjátékát Kodály zenéjét”.

A közel 80 beérkezett pályaművek közül, nagyon sok nem volt értékelhető, mert a versek témája mindenről szólt, csak nem a városunkról. Bizonyára nem Kecskeméten élőknek, az egy komoly megmérettetést jelentett, hogy üdvözöljék városunkat. Szerencsére egy  hölgy megmentette a kecskeméti tollforgatók becsületét.

A zsűri döntése alapján a nyertesek névsora:

I.Tarjányi Anita(Kecskemét)

II. Szedő Tibor(Budapest)

III. Varga Erzsébet(Szolnok)

A műsor színvonalát emelte még Szabó Sándor tárogatójának szava, a győri Hangraforgó Együttes megzenésített verseinek előadása, majd a végén Grijnovitz Anikó a TV-2 Zenebutik énekese és Kökény Ferenc budapesti énekes csodálatos előadása.

A kiváló versenyzők és a hallgatóság olyan hangulatot teremtett, hogy egy évig ismét tudunk vele lelkileg táplálkozni.

Írta: Nagy L. Éva