Belépünk az 5779. zsinagógai évbe

II. Hillél  fejedelem idején, az időszámításunk szerinti 359 körül alakult ki. Izrael hivatalos naptára. A zsidó időszámítás kezdete Kr. e. 3761. október 7-ét tekintik, amit zsidó tudósok számoltak ki a Biblia alapján.  Az újév /Ros Hásáná egy  kétnapos ünnep, amikor  az ember teremtésének évfordulóját ünneplik.  Idén szeptember 9-én kezdődik az 5779. év. Minden ünnepi asztalon megtalálható,  az alma, a kerekre font kalács, valamint a méz. Ezért is szokták mondani, hogy édes évet! A zsido.com honlapon a további ételekről és jelentésükről is tudhatunk: “A datolya (héberül: támár) elfogyasztása után arra kérjük Istent, hogy irtsa ki azokat, akik gyűlölnek minket.  A gránátalmának (rimon) a hagyomány szerint 613 magja van, éppen annyi, ahány törvény és parancsolat található a Tórában. Arra kérjük az Örökkévalót, hogy szaporítsa meg érdemeinket, mint a gránátalma magjait. A „rubijá” egyesek szerint speciális babfajtát (black eyed pea), mások szerint répát jelent. Mivel a héber szóban is benne van a „sok, több” jelentésű gyök, és a répa jiddis megfelelője, a „meren” szintén magában hordozza a „több” szót, ezért sokan répát fogyasztanak, és ennél a jelnél is arra kérik Istent, hogy sokasítsa meg az érdemeinket. A póréhagyma (kárá) két szóra is emlékeztet, ezért a fogyasztásánál egyrészt azt kérjük az Örökkévalótól, hogy szüntesse meg a rossz ítéletünket, másrészt pedig azt, hogy olvassák fel előtte az érdemeinket. A tök (kárti) kapcsán gyűlölőink elpusztítását kérjük, a cékla (szilká, vagy szelek) után pedig azt, hogy ellenségeink és átkozóink tűnjenek el.”  S ha már az ételek jelentéséről képet kapunk ugyanezen honlapon található egy édesség, amit a zsidó újévkor szoktak elkészíteni. Ennek receptjét is közöljük, hátha valaki kedvet érez elkészíteni. 

Téjgelách (édesség): 3 tojást, 2-2 evőkanál cukrot és olajat, 1 zacskó sütőport, 2 pohár átszitált lisztet és egy negyed kiskanál gyömbérport tésztává gyúrunk. A tésztát kettéválasztjuk, mindkét darabot hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalapokat megszórjuk negyed pohárnyi, finomra aprított mandula és fél pohár, előre beáztatott mazsola keverékével, majd szorosan feltekerjük a tésztát. A két hosszú tekercset ujjnyi vastag karikákra szeleteljük, a karikák végeit összenyomjuk kissé, hogy bezáródjanak. Nagy lábosban szirupot készítünk: összeforralunk 3 pohár mézet, egy pohár cukrot, egy (vagy ízlés szerint 2-4) kiskanál gyömbért. Ha felforr, beledobáljuk a tésztaköröket, és kis lángon, fedő alatt, mintegy fél órán át aranybarnára főzzük a süteményt. Időnként keverjük meg óvatosan fakanállal, és vigyázzunk, nehogy leégjen. Ha kész, lezárjuk, azonnal hozzáadunk egy negyed pohár forró vizet, megkeverjük, majd kihűtjük. Szoba hőmérsékleten tálaljuk. (forrás: zsido.com)

Minden ünneplőnek: Shana tova umetuka!

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotó: zsido.com és jewishjournal.com