Józsefvárostól Londonig- Vörös Viktor, aki világklasszis bokszolókat edz

Vörös Viktor Budapesten született 1985-ben. Zenész családból származik. Apja Vörös Kálmán prímás, nagyapja a világszerte ismert szintén Vörös Kálmán volt. Anyai ágon francia vér csörgedezik ereiben. Rokonságához tartozik  Cziffra György Liszt Ferenc díjas zongoraművész. A muzsikus családban felnövő fiú bár zenei iskolába járt a Práter utcába, mégsem követte a családi hagyományt. Őt jobban érdekelte az ökölvívás. A KSI-ben Fehér Mihály, Szakos József, Svasznek Jenő és Orbán Sándor. Elismert edzők formálták férfivé. „ A nyolcadik kerület megtanított életben maradni. Ha megkérdezték az utcán, hogy hány óra, az azért volt, hogy elvegyék az óránkat. De volt, hogy azt kérdezték hanyas lábam van, mert a cipőmet akarták elvenni” –mondja a ma már Londonban élő edző.
Viktor és a családja

A sportban sikereket ért el. Nyert Budapest bajnokságot, Magyar bajnokságot, Diákolimpián Pécsen állt a dobogóra. Hatodik korában édesanyjával Torontóba költözött a jobb élet reményébe indultak el Kanadába. Az edzést ott is folytatta és hamarosan a Brenton kupán is aranyérmes lett. Mivel édesapja Magyarországon élt, hazajöttek, amikor beteg lett. Itthon nem találta önmagát. Segédmunkásként akart elhelyezkedni, mert  „ a telefonba nagyon kedves volt minden álláshirdető, de amikor meglátták a bőröm színét és a hátrazselézett hajam. azt mondták betelt az állás” Meg kellett küzdeni a diszkriminációval. Nem akart beállni a sorba. Írországban, Olaszországban, Angliában próbált elhelyezkedni.

2008-ban költözött feleségével és az ebben az akkor négy éves  Madlane lányával Nottinghamben. Londonban még két lányuk született Lola, aki zongorázik és Viktória.  Kezdetben autómosóban vállt munkát. Miután sikerült egy gyárban elhelyezkednie bejelentett munkával, elkezdett Londonban edzői tanfolyamra járni és a biztonsági őri tanfolyamot is elvégezte.

Ekow Essuman profi bokszolóval

Discoban dolgozott azután éjszakai portásként hétvégén. Hét közben pedig edzőteremben személyi edzőként. Mára már egy jamaicai származású partnerével közös edzőtermet tartanak fenn. Ekow Essuman profi bokszolónak is ő az edzője. De személyi edzőként rengeteget segít azoknak, akik szeretnének fogyni.

15 év után újra kesztyűt húzott és profi szinten szeretne újból ringbe szállni ő maga is. De a munka és család mellett külön gondot fordít arra, hogy azon a környéken ahol él a gyerekeket „megmentse.” „ Ahol élünk sok bevándorló család él. A gyerekek a vakáció idején kint vannak az utcán, tíz évesen már sodorja a cigit.”– ekkor döntötte el, hogy heti két alkalommal ingyenes edzést tart ezeknek a főleg, lengyel, román cigány fiataloknak, hogy ne kallódjanak el, ne drogozzanak.  „A teremben megtanulják a fegyelmet, az önkontrollt és a tiszteletet” –vallja a nagy élettapasztalattal rendelkező Viktor.

Otthon a lakásukban van zongora, gitár, hegedű, hogy a lányai muzsikálhassanak, hamár muzsikus családból származik. „Kicsit bánom, hogy nem lettem zenész, mint a család más tagjai, de amit én képviselek itt is fontos az ütem és a tempó”- mondja pozitívan.

Távlati céljairól kérdeztem végül Viktort, akit épp egy edzés előtt értem el telefonon. A célja, hogy jövőre edzőtábort tartson Magyarországon külföldieknek. Az edzések között megmutatja a főváros nevezetességeit, megkóstolhatják a magyar ízvilágot és a cigány muzsikát is megismerhetik a sportolók. „ Nyáron voltam otthon egy „próbababával” már látom a lángos nem fog nekik ízleni, mert túl zsíros.” – újságolta kicsit mosolyogva az edző. A Krisztusi korba lépő sportoló, edző hatalmas utat járt be a Práter utcai zenei iskolától Kanadán át Londonig. De küzdelmes és nem mindennapi élete példa arra, hogy elérhető minden álom és a megkülönböztetésnek semmi értelme, hiszen nem bőrszín kérdése a siker. D.C.T Boxing  Academi-n sportol, ami  ami rövidítve annyit jelent magyarra fordítva, hogy  az álmok valóra válnak  

Írta: Patak Gábor Gaba                   

Fotók: Viktor archívuma