A beszélgetést folytatjuk… Németh Nyiba Sándor olimpikonnal, a Magyar Kultúra Lovagjával

Azt hiszem elmondhatom, hogy Sándor a családunk egyik jó barátja. Ismeretségünk Kovács Sándor Pál birkózó edzőnek köszönhető, akivel több évtizedes munkakapcsolatban, igazi barátságban voltak. Sándor sajnos már csak fentről figyel ránk…és huncut mosolyt küld felénk. Sanyikám, úgy öt, vagy hat évvel ezelőtt készítettem veled egy interjút, amely az akkori online magazinnál rekordot döntött, hiszen közel másfél ezren jeleztek vissza, hogy tetszett az interjú. Igaz nem az volt az első beszélgetésünk, már előtte is készítettem veled interjút a saját újságunknak az,,Üzen a homok” című lapnak.

Úgy gondoltam, hogy elég hosszú idő telt már el azóta és szeretném, ha mesélnél nekünk, hogy mik is történtek veled amióta nem találkoztunk? Hogy sportosan fejezzem ki magam, te teljes bedobással berobbantál az irodalom, a kultúra berkeibe. Már nem csak mint zenész, hanem mint költő, szervező is. Hogyan is történt ez?

– Kovács Sándor Pál a legendás birkózó-edző a grundbirkózás kitalálója, mint író,- költő mesteredző a példaképem volt. Nagy hatást gyakoroltunk egymásra, a végkimenetel írás, szavalás, birkózás. Gyerekkorom óta írok verseket, az első írásom, saját magam kitalált titkosírással íródott. A gondolatiság és a küzdősport jól megfértek egyéniségemben.

– A Magyar Kultúra Lovagja lettél. Mikor? Miért kaptad meg azt az elismerést?

Költészetemért, zeneszerzésért, hangszeres tudásomért, világversenyeken elért eredményeimért és a több ezer levezetett tv, rádió műsorokért. Rocklegendák kiállítás megalapítójaként.

– Jól tudom, hogy Csepel díszpolgárává is megválasztottak már azóta?

– Igaz. Csepel Örökség-Díjas vagyok 10 évig viseltem Csepel színeiben a birkózó címeres mezt. Csepelről indult az első nemzetközi karrierem, mint első nyugatra szerződött birkózó.

– Hány Irodalmi Csoportot hoztál létre a neten? Mennyi a tagotok összesen?

-Nyiba Művészete, Költök Imái, Nyiba Ne szégyelld, hogy van lelked, Nyiba Költők Imái, Nyiba Költészete vers Mindenkinek, Nyiba Meséi, Költők Meséi. Közel 50 csoport, amely 380.000 ezer tagot tartalmaz.

Mi már 2004-ben beszélgettünk veled a rádiós műsorodban, az,,Őskövület” címűben, de úgy tudom, hogy ma már több Tv csatornán is van szereplési lehetőséged, vagy talán önálló műsoridőd?

– Négy rádió,- és három televízió műsort vezettem.

– Hogyan állsz a zenéléssel, szövegírással? Hány verset, himnuszt írtál eddig? Melyikre vagy a legbüszkébb?

– Több, mint kétszáz CD-n énekelek, szavalok és zenélek, mint gitáros és dobos. Negyven énekes énekelte a DE-PRESSION együttes alapítójaként. Vikidál Gyula, Varga Miklós, Keresztes Ildikó, Kormoránból Mr. Basary, és Géczy Erika. 78 sportindulót és Himnuszt írtunk. 4.500 verset írtamA legbüszkébb az Illés együttes dobosával Pásztory Zoltánnal készült három közös dobszólónkra.

– Bizonyára a sporthoz sem lettél hűtlen, hiszen egy olimpikon amíg él az addig szívvel, lélekkel sportember marad. Kérlek, mesélj, hogy hol oktatsz? 

– Magántanítványaim és a Bócsai birkózók ahová lejárok, 16 érmet szereztek diákolimpiákon és magyar bajnokságokon.Nyolc évig irányítottam a birkózó válogatottat, mint szövetségi kapitány és vezetőedző.

– Úgy láttam, hogy már nem csak a birkózást tanítod, hanem ketrecharcosokat is edzel. Kérlek, mesélj nekünk erről is.

– Hosszú éveken keresztül edzettem ketrecharcosokat, kampósokat, Kung-fu-sokat. 10 évig jártam Szegedre MMA táborba, de már mindezek nem férnek bele már az időmbe.

– Tudom, hogy a magánélet az egy szent dolog mindenki számára. Ezért arról nem is faggatlak, de tudom, látom, hogy életedet bearanyozza egy szépséges kis leányka. Kérlek, mondj egy párszót róla.

– Két lányom van, Nikolett, aki pszichológusként dolgozik. Van tőle két unokám Mirabel és Maximalián. Kisebbik lányom a másfél éves Franciska nagy reményekkel indul a nagyvilágnak. Minden irodalmi rendezvényen jelen van.

– Sanyikám, elégedett ember vagy? Véleményem szerint, te szinte mindent elértél az életben amit lehet. Milyen vágyaid álmaid vannak amit még szeretnél ha valóra válna?

– Nagyon boldog ember vagyok, egy gondom van, sok még a feladat, de van hozzá kedvem. Készülnek az új zenék, az új versek, egész életemet az alkotás koronázza be, szeretem az embereket, nem szégyenlem, hogy van lelkem. Nincs időm haragudni, de aki nem tudja a helyét a világban, s nekem akar ártani, akkor felveszem a kesztyűt. Sokféle versformában megírom verseimet úgy, hogy mindenki megértse. Köszönöm mindazoknak, akik évtizedek óta követik munkásságomat. Barátaim a régiek, az újakkal is elfogadó vagyok, de nálam a legfontosabb mérce a teljesítmény. Az ötletek önmagukban nem állják meg helyüket, ” A valóság megmér és kitart az életünkben, ezt az érzést megcsalni nem lehet.” A szüleim ősi kőbe vésték a tisztességemet. Tanításuk örök és hallhatatlan!

– Szeretném, ha elmondanád nekem, hogy számodra mit jelent a barátság? Mindenki viszonozta e te barátságodat, önzetlen segítségedet? Tudom, hogy nagyon szeretnek veled egy fotón mutatkozni, együtt szerepelni, interjút adni. Hálásak ezért az emberek, egyáltalán meg e köszönik neked, hogy te hozzásegítetted, hogy többen megismerjék meg őket is? Szerintem egyre inkább kitörlődik a szótárból, hogy hála, köszönet, szeretet. Vagy rosszul gondolom?

– Másokra figyelés és önzetlenség a nagy erényem, az ember akkor csalódik, ha hálát vár. mindenki elintézi saját magát! Az élet nem felejt! Ezrek kezdek el írni miattam, ez engem élni tanít. Többet kapok vissza az emberektől, mint amit képes vagyok adni. Engem az őseim megtanítottak szeretni, ezért vagyok szerethető, a legnagyobb boldogság, az, hogy örömet okozzak másoknak.

– Köszönöm szépen a beszélgetést. Kívánok neked nagyon jó egészséget, a kultúra minden területén legyen töretlen alkotó kedved. A szervező munkádban is legyen nagyon sok sikered. Légy méltó mindig a Magyar Kultúra Lovagi címhez A magánéletedben legyél nagyon-nagyon boldog.

Írta: Nagy L Éva

Fotó: Németh Nyiba Sándor archívuma