Gyémánt Ferenc 70!

Gyémánt Ferenc születésnapja alkalmából nem csupán életrajzáról írunk, hanem néhány énekest- akik a dalait éneklik- megkerestünk, hogy meséljenek róla. 

1948. augusztus 29-én született Gyöngyösön. Pásztót tartja szülővárosának, hiszen ott élt születésétől fogva.  5 és fél éves volt, amikor édesapja meghalt, így édesanyja egyedül nevelte fel őt és nővérét. 9 évesen kezdett el zongorázni, ám 4 év után eltanácsolták  a hatvani zeneiskolából, mivel a tánczene  jobban érdekelte. A salgótarjáni Stromfeld Aurél Gépipari Technikumban érettségizett 1966-ban.  Első zenekarát is ekkor alapította a kollégiumban. Az esztergomi Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikumba,  először szaktechnikusi, majd üzemmérnöki diplomát szerzett 1971-ben. 

Játszik zongorán, gitáron, és basszusgitáron. Mindhárom hangszerből  “B” kategóriás minősítése van. Öntőként dolgozott, amikor elkezdett másodállásban vendéglátózni. Fő foglalkozását nyugdíjazásáig folytatta, s mint igazgató ment nyugdíjba. A zene- és a szövegírás, és az éneklés pedig még ma is mindennapjaihoz tartozik.  Számos nóta, sanzon, mulatós, csárdás fűződik a nevéhez. 2002-ben a Nótaolimpián ezüstérmet kapott, de az évek folyamán arany és bronzérmet is kapott. 2012-ben kapta meg az Artisjus díjat, az Év magyar nóta szerzője” Feleségével 43 éve élnek Apcon, ahol 2015-ben Apc Községért díjat kapott. Egy lánya és egy nevelt fia és négy unokája van. 2017. novemberében tartotta első szerzői estjét Pásztón. Ezen az eseményen fogalmazódott meg egy, a szülővárosról szóló dal gondolata. 2017. decemberében a karácsonyi ünnepségen már hallhatták is Keskeny Márk előadásában a Pásztó dala című szerzeményét, melyet sokan imának tartanak.  Sok énekes számára írt dalt. A lapunk néhány énekest megkeresett, hogy pár szóban meséljenek Gyémánt Ferencről.

Keskeny Márk:

“Pásztó dalát írta meg, és felkért, hogy elénekeljem, amit persze örömmel véghez is vittem. Így kezdődött a személyes ismertségünk. Előtte is beszéltünk, hangszereltem megírt dalát, amit számos énekes elénekelt. Ferencben egy nagyon jó embert ismertem meg, aki hasonlóképpen hatalmas alázattal van a zene iránt. Barátsággal fogadott Pásztón, ahol élőben adhattam elő a városnak írt dalát.”

Tandory Sándor:

Szinte napi kapcsolatban vagyok vele! Majd’ 30 szerzeményét énekelem,mind sikeres. Csodálkozom,hogy még nem kapott díjat,csak nóta műfajban! Népszerű ember. szórakoztató,humoros! Kedvelik az emberek. Azt mondanám összefoglalva,-kellemes ember. Családszerető. Temérdek házimunkát végez,de így is tud időt szánni a “zenére”,ami a mindene. Kisebb problémája van az egészségével,a szívével. Aggódik,miközben sokan szurkolunk,hogy éljen nagyon sokáig!”

Dankó Szilvi: 

“Gyémánt Feri az én életemben nagyon fontos ember. Nemcsak azért, mert nagyon sok olyan dalt írt nekem, ami sláger lett, -pl. Nincsen kocsim, Macska-jaj,Pecadal, vagy nem utolsó sorban Nekem olyan férfi kell,- hanem azért is fontos ember számomra, mert mint barát is számíthatok rá. Ő egy különleges ember. Egy csiszolt Gyémánt.”

Barabás Sándor: 

“Feri egy igaz csupa szív, becsületes ember! Én főleg a sanzonjait szeretem. Fő műve részemre a Búcsúdal.  A 25 éves jubileumi műsoromban volt a nagy sikerű bemutatója. Ilyen nagy sikerű alkotása még a Vigyázz a boldogságra című dala. “

Horváth Gyöngyi:

“Én Cila mama által ismertem meg és többször bent volt a műsoromban a Budapest tv-ben. Jóban voltunk mindig. Ő régről ismer, ahogy mondta 21 vese korom óta még a Feketemacska bárból.Két dalunk van   Az életünk futó felhő és a Nekem csak Pest a Párizsom. És megírta a Gyöngyi dalát, de azt még fel kell énekeljem.”

Grijnovitz Anikó: 

“Gyémánt Ferenc két éve jelölt be ismerősnek, aminek nagyon örültem. Hatalmas meglepetés volt, hogy rám is írt és megbeszéltük, hogy készít nekem egy dalt. Fantasztikus sikere volt e dalnak így jött a folytatás…. készítettünk már közös dalokat is. Nagyon ismeri a stílusom a közönség igényét. Hangulatos dallamos fülbemászó műveit könnyű megszerettetni a közönséggel. Számomra ő egy Gyémánt egy kincs amiért hálás vagyok! Barátként, emberként egyaránt szeretjük, tiszteljük egymást. Tudása felülmúlhatatlan! Családapaként, nagypapaként, férjként is kiváló ember. Imádja a családját és olyan szeretettel beszél róla mint még senkit nem hallottam. Kedves Ferenc nem húzom hosszúra: röviden még annyit engedj meg, hogy megköszönjem, mit eddig kaptam tőled és várom a következő dalocskát, ami már majdnem kész is van. Kívánok neked még nagyon hosszú boldog életet szeretteid barátaid örömére! Írj még nekünk sok szép dalt, amivel Gyémántként ragyoghatsz előadásomban! Sok szeretettel ölellek születésnapodon !”

Így vélekednek kollégái a Művészről, aki minden stílusban tud dalt írni és megzenésíteni. 2017-ben az Emberi Hang díj számára megírta az Emberi Hangon című dalt, melyet a díj himnuszának tekintünk azóta is. Kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy saját himnuszuk van. De az ő stílusa, gondolatmenete, művészi vénája Amerikában születik meg, akkor ma egy világsztárt köszönthetnénk. De az ő alázatossága, embersége a sztárságot nem tartja mérvadónak, hanem a közönség tapsát, és a rajongók szeretetét. Akik nem ismerik, hallgassanak bele dalaiba, melyeknek van mondanivalójuk, magyar nyelven szólnak, az életről. Olykor mosolyt csalva az arcunkra, máskor könnyeket fakasztva. De ettől egyediek, és utánozhatatlanok. 

Jómagam beszéltem vele és tudom lesz még idén “nagy dobása”, de erről majd egy másik cikk alkalmával írunk. Addig is hallgassák a Gyémánt szerzeményeket, melyeket alkotott és ha véletlenül egy-egy dalban önmagukra ismernek, meglehet, hiszen rólunk szólnak, az emberekről, mondanivalóval, érzelmekkel, hitelesen. 

Boldog születésnapot Gyémánt Ferenc!

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Gyémánt albumából