A Titanic utasainak magyar hőse

Dr. Lengyel Árpád a Charpatia fedélzetén

1912. április 10-én indult el útjára a Titanic Southamptonból Edward Smith kapitány vezetésével.  Négy nappal az indulás után azonban jéghegynek ütközött a hajó, ami kevesebb, mint három óra alatt elsüllyedt. Az óceánjáró vészjelzését vette a Carpathia (Kárpátia) legénysége is, mely hajó New Yorkból tartott Fiume irányába. A hajón több híresség utazott, mint Colin Campbell Cooper impresszionista festő, Philip Mauro jogász és író, több más újságíró és építész. A kapitány Arthur Henry Rostron mindent megtett a legénységével, hogy gyorsan megérkezzen a katasztrófa helyszínére. Nehezítette a jég a közlekedésüket, de épségben odaértek, de ekkor már a Titanic a tengermélyén volt, ugyanis a hajnali órákra értek oda. Elkezdték kimenteni a túlélőket a fagyos vízből és azonnal plédeket, forróteát adtak nekik. Na,de ki volt a magyar hős, aki 705 túlélőn segített?

Dr Lengyel Árpád

A Carpathián utazó magyar orvos 1886-ban Pilismaróton született. Esztergomban és Budapesten végezte az alap- és középfokú iskoláit, majd 1909-ben diplomázott a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karán. A Szent Rókus Kórházban dolgozott, közben a BÖME (Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület) tagjaként tevékenykedett, ahol mentőtiszt volt. 1912-ben jelentkezett a Cunard Line társasághoz, ahol angolul beszélő magyar orvost kerestek. ( Ebben az időben nagyon sok magyar hagyta el az országot és mentek Amerikába). Első útja Fiume-New York- Fiume volt.  Az odaút zökkenőmentesen ment. Visszafelé, azonban a Carpathia elindult segíteni a Titanicon utazóknak. Mint a hajó egyik orvosa, Lengyel doktor volt, aki fogadta a túlélőket, mivel neki volt mentőtiszti múltja. Ő szelektálta, hogy melyik beteget hol helyezzék el. dr. Frank E. McGhee ír és  dr. Vittorio Risicato olasz orvos voltak azok, akik segítettek neki. A sérülteket New Yorkba szállították, ahol hatalmas ováció fogadta a hősöket. A New York Times egy oldalas interjút készített a magyar hőssel. Az eseményről így írt egy hónappal később: 

“Immár egy hónapja múlt, hogy megrázta a föld kerekségét az a borzalmas hír, hogy a világ legnagyobb hajója a White Star társaság büszkesége, a tengerek királynője, a 45.000 tonnás Titanic – az elsüllyedhetetlennek tartott Óceán-óriás – elsüllyedt és száz, meg száz ember lelte halálát a tenger sós hullámai között. És bár ilyen hosszú idő telt el, még mindig nem tudja feledni az emberiség a katasztrófa irtózatosságát és a mai napig is hátborzongató érzés fogja el az embert, ha rágondol annyi emberélet egyszerre való megsemmisülésére.

Leírhatatlan érzés vett rajtam erőt, amint április 15-én, vasárnapról hétfőre virradó éjjel összes honfitársaim közül elsőnek értesültem a baleset híréről. Csak aki utazott tengeren, csak az tudja elképzelni, hogy milyen gondolatokat szül az ilyen hír az Óceán közepén, több napi távolságra a szárazföldtől, az elemek szeszélyére bízott ingó alkotmányon.

Sohasem fogom tudni elfelejteni azt a pillanatot, amidőn ébresztőm magából kikelve rohant szobámba, hogy felkeltsen, s bár még akkor ő maga sem tudta, hogy miről van szó, viselkedésével elárulta, hogy valami nagy balesetet sejt Carpathia személyzetének éjjeli 1 óra tájban való mozgósításából.”

A lelki teher után nem szállt hajóra többet. A túlélők megmentéséért a mentőktől kapott vasérdemérmet. A túlélők aranyérmet készíttettek számára és a többi megmentőnek. A Liverpooli Hajótöröttek Társasága pedig egy ezüstérmét, illetve egy nevére kiállított díszoklevelet adományozott neki. 1931-ben Liber Endre alpolgármester ( VIII: kerület) 25 éves szolgálatának jutalmául a Ferenc József által alapított díszérmet adta át számára. 

A világháborúban katonaorvosként vett részt. 1934-ben nyitott magánrendelőt. A Magyar Országos Tudósító, 1937. augusztus 24-ei hírében találtam, hogy   “Dr Lengyel Árpád orr, torok és gégeorvos a mentők főorvosa szabadságáról megérkezett.” Ebben szerepel a titulusa. 

2012-ben megjelent kötet

54 évesen hunyt el 1940. szeptember 8-án hunyt el. A Fiumei úti sírkertben nyugszik Budapesten, melyet minden év őszén a tengerészeti világnapon megkoszorúznak.  A sírfelirata: Dr. Lengyel Árpád 1886-1940 a Carpathia hajóorvosa, aki a Titanic süllyedésekor mentési és orvosi munkájával kiérdemelte az egész világ elismerését.” Ezt a síremléket 1982 szeptemberében a tengerészeti világnap alkalmából egy  ünnepség keretében avatta fel a MAHART Tengerhajózási Üzemegysége. 1997-ben, pedig  a Titanic katasztrófájának 80. évfordulóján a XIII. kerületben működő Magyar Hajózási Szakközépiskola védnökséget vállalt a sír felett., melynek a mai neve Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Magyar Hajózási Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. 2008-ban szülőföldjén Pilismaróton az orvosi rendelő falán  emléktáblát avattak a tiszteletére.  Emléktábla őrzi emlékét Budapesten a Rákóczi utca 11. szám alatt is, ahol élt és dolgozott. 

2012-ben jelent meg Völgyi Péterné dr. Reich Márta, és Balogh Tamás : “ A Titanic árnyékában – Egy magyar orvos élete című kötet, ami közel kétszáz oldalon eredeti fotókkal és dokumentumokkal van illusztrálva. Unokája, Márta őrzi nagyapja hagyatékát 2001 óta.  Akinek vannak információi, emlékei dr. Lengyel Árpádról osszák meg velünk.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: origo.hu Szabó Gábor