Gászpor Vince festőművész eszménye a szeretettel megformált világ

Gászpor Vince befutott – jegyzett festő. Munkásságára az interneten figyeltem fel, képeinek színharmóniája elvarázsolt. Eltökéltem, hogy megismerkedem vele, és bemutatom önöknek is életét és munkásságát. Tudom, hogy Kolozsváron született 1950-ben, de 1991 óta már itt él Magyarországon. Először a Kolozsváron eltöltött évekről faggattam a művészt.

-Milyen volt a gyermekkorod?

-Gyerekkoromat Brassóban töltöttem ahova egy éves koromban 1951-ben költöztünk. Itt végeztem az iskoláimat és az egyetemet. Szerettem rajzolni. 15 éves koromban betévedtem egy festménykiállításra és akkor rájöttem, hogy nekem festenem kell. Azóta nem tudom abba hagyni. Az iskolai szüneteket Árapatakon töltöttem és Kálnokon a nagyszüleimnél. Vidám gyermekkorom volt.

  – Mikor és hol szereztél diplomát? 

-A diplomámat Brassóban szereztem meg 1973. július 12-én

 – Ki volt a mestered, akire méltán lehetsz büszke?

 -Mesterem Grigore Zinkovschi festőművész, aki annak idején a brassói népművészeti főiskola vezetője  is volt.

– Úgy tudom, hogy mérnöki diplomát is szereztél. Mi inspirált erre?

-A villamos mérnöki diplomámat 1980-ban szereztem meg, a brassói műszaki egyetemen.  Az inspirált, hogy megvalósítsam a műszaki érdeklődésemet is.

 – Melyik évben volt az első kiállításod?

-Az első kiállításaim még a képzőművészeti (1970-1973) tanulmányaim alatt voltak.   Ezek a „ Brassói Lapok” és a „Művészbarátok” egyesületének székhelyén voltak megrendezve. 

 – Milyen alapanyaggal készülnek az alkotásaid?

-A festményeimet olajfestékkel festem, vászonra és farostra.

 – Mely téma érdekel a leginkább?

 -Leginkább a tájképek és a virág-csendéletek érdekelnek.

 – Mikor lep meg leginkább az ihlet?  

-Nem meghatározott. Bármikor látok egy szép témát. amelyik megfog.

 – Milyen egyesületeknek vagy a tagja?

-Tőbb egyesületnek vagyok a tagja. Művészbarátok egyesülete,   Független Magyar szalon, Duna-Part galéria  stb..Jelenleg- pár hónapja a Párizsi Montmarte galériájának a tagja vagyok.

 – Úgy tudom, hogy több festményt is adományoztál alapítványoknak. Milyen elgondolásból? Ezeknek mi lett a sorsuk?

-A festmények adományozásához segítő szándék vezetett. A református egyház felkérésére, valamint a csángó gyerekek anyanyelvi iskoláztatására szántam. Ezeket a festményeket aukción elárverezték és a befolyó összeget hasznosították.

 – Mely országokban találhatók már meg alkotásaid?

-Románia, Magyarország, Németország, Amerika, Ausztrália, Kanada, Japán és még sok más helyen. Minden tőlem elkerülő képről dokumentációval rendelkezem.

 – Hogyan érzed magad itthon? Ugye nem bántad meg ezt a lépésedet?

-Nem bántam meg. Ha Brassóba megyek akkor azt mondom haza megyek, ha onnan vissza jövök ugyanezt mondom.

– Mit jelent számodra a szeretet a barátság?

-Mindent. Hiszen ez a létem alapja.

– Kedves Vince, nagyon szépen köszönöm, hogy megismerhettelek, köszönöm a beszélgetést, bár elég rövidnek sikeredet, azt látom, hogy a festőecsetet szívesebben használod, mint a tollat.  Kívánok számodra erőt, egészséget, sok örömet, és kívánom, hogy még nagyon sok barátság kötődjön életedben. Alkotókedved soha ne múljon el, még fess nekünk számtalan szívet, lelket gyönyörködtető képeket.

Írta: Nagy L. Éva

Fotók: Gászpor Vince archívuma