A dzsessz, funky, szving nagyasszonya- Kratelli Josephine

Pár napja az egyik kereskedelmi zenecsatornán hallottam énekelni egy bombasztikus hangú énekesnőt. Régóta ismerem a munkásságát, hiszen a dzsessz, funky, szving nagyasszonya évtizedek óta ismert művésznő. Így felkerestem a mára már legendának is tekinthető Kratelli Josephine-t, aki azonnal vállalta, hogy újságunknak interjút ad. 

– Mint a híres Kratelli család sarja, hogyan cseppentél bele a cirkusz világába?

– Bele születtem mivel apai ágon hét generáció óta minden felmenőm cirkuszos volt. Üknagyapámnak már az 1800-as években saját cirkusza volt Svájcban a Circus Nocka mai napig üzemel jelenleg harmad unokatestvérem tulajdonában van. Érdekesség az is hogy dédnagyapám cirkusza a Circus Krateyl az Osztrák- Magyar Monarchia területén utazó egyik legnagyobb cirkusz volt vannak róla újság cikkek az 1900-as évek elejéről, végül Bukarestben állt le és stabil cirkuszként működött 1954-ig a helyén most a Globus Cirkusz a Román Állami cirkusz van.
– Úgy tudom már a cirkuszban is volt zenés számod.
-Igen az apukámmal és a bátyámmal volt egy családi zenés produkciónk amivel bejártuk a fél világot. 
– Bejártad a fél világot és  egyszer csak Ákos Stefi tanítványa lettél. 
Heinemann Sándor, aki az artista iskola zene tanára volt, ő tanított gitározni és szaxofonozni. Amikor mondtam neki, hogy énekelni szeretnék Ákos Stefikét ajánlotta, így kerültem hozzá.
– Énekesként milyen külföldi helyszíneken léptél fel?
-Rengeteg helyen voltam, a teljesség igénye nélkül: Dánia, Németország, Csehország, a volt Jugoszlávia, Bulgária, Szovjetunió nagyvárosaiban. 
– Mesélj nekünk a régi Maxim és a Kamara Varieté világáról.
-Ezek a szórakozóhelyek voltak Budapest varázslatos és mesés helyei, a hetvenes években olyan híres előadókkal dolgoztam itt együtt mint Szécsi Pál, Korda György, Payer András, Esztergályos Cecília, Ungár Anikó, azután az én életem más irányt vett férjhez mentem és Németországban folytattam a pályámat.
– Miért érezted, hogy zenekart kell alapítanod?
– Mindig szerettem az élő zenét és az élő zene elengedhetetlen feltétele egy zenekar.
– Több hotelben, bárban énekeltél. Nem érezted, hogy kevesebb vagy, mint azok, akik a tévében szerepelnek állandóan?
-Abban az időben ez nem volt olyan fontos mint manapság, mivel mindennap sokszor több helyen is felléptünk, áradt felém a közönség szeretete jól éreztem magam abban a közegben, ezért nem is tettem semmit azért hogy a tévében szerepeljek.
– Aztán rád is felfigyelt a média. Milyen műsorokban szerepeltél?
-1986-ban jöttem vissza Magyarországra és Gyulán ismertem meg Fásy Ádámot, aki az Aranykereszt Hotel vezetője volt, jó barátok lettünk pár évvel később a szépségversenyek tulajdonosaként már a médiában ismert és jártas emberként hívott engem az 1993-as szépségverseny döntőjébe énekelni az M1 műsorába. De nem ez volt az első tv szereplésem mert  a hetvenes évek 
elején játszottam egy tv fimben az volt a címe hogy Micsoda Cirkusz. Ezután 17 éven keresztül sokszor léptem fel a szépségverseny döntőkön az M1-en valamint a Fásy Mulató és a Zeneexpressz műsoraiban az ATV, Sláger tv és a Zenebutik  csatornáin. Felléptem Zámbó Jimmy Péntek esti Vigadó című műsorában és sokszor voltam a reggeliben és a delelőben az RTL Klubon, nem régen kaptam egy kedves félkérést aranyos kolléganőmtől Rácz Katitól új műsorának a Stenker című műsornak a felvételére aminek nagyon örültem.
-1999-ben visszavonultál a zenei pályáról vagy mégsem?
-Nem vonultam vissza csak a vendéglátózást hagytam abba és az energiámat inkább a saját dalok készítésére koncentráltam valamint a koncertekre.
-Ezek után jelentek meg saját lemezeid. Milyen érzés volt kézbe venni a lemezeidet?
-Nagyon jó érzés volt amikor az első lemezem kézbe vehettem, nem csak azért mert bele adtam szívem lelkem, hanem azért is mert nagyon kiváló és elismert zenészekkel dolgozhattam együtt és ez felemelő a számomra.
-Kik írták a dalaid?
Kerekes Ali, Muck Ferenc, Kaszás Péter, Csellik Gábor, Jáger Bandi, Farkas Béla, Munkácsi Sándor, Bradányi Iván és jómagam. 
– 2011-ben visszatértél a cirkusz világához. Az Eötvös cirkuszban vendégszerepeltél.
-Igen, unokatestvérem Kraj Marika az igazgató Eötvös Loránd édesanyja -együtt nőttünk fel, szoros a kapcsolatunk-  és  amikor visszajöttek Magyarországra megkerestek, hogy jó lenne ha én is fellépnék náluk a cirkuszban mert akkoriban ez újdonságnak számított. Azóta is együtt működünk amikor időm engedi fellépek náluk, valamint az Eötvös Cirkusz dalt is én énekelem, ami minden előadás előtt elhangzik a cirkuszban nyitószámként. 
– Mit gondolsz 2018-ban mennyire van igény a valódi funky, szving, dzsessz zenére?
– Úgy érzem egyre nagyobb igény van erre a fajta zenére.
– Hogyan telnek a nyár végi napjaid, milyen terveid vannak még ebben az évben?
-A idén együtt lépek fel Molnár György Lyra díjas harmonika művésszel és koncert zenekarával Cserháti Zsuzsa emlékkoncerttel  járjuk az országot. Ebből a sorozatból vannak még hátra koncertek, valamint vannak fellépéseim egyedül is és megyek az ősz folyamán Rácz Kati műsorába is.
Az energikus, utánozhatatlan hangú Josephine-t tehát lehet még idén több helyen is látni és hallani. Október 7-én Alsónémediben Cserháti emlékkoncerten is meghallgathatják, hogy énekel egy igazi díva. Aki teheti látogasson el a programra. 
Írta: Patak Gábor Gaba
Fotók: Kratelli Josephine archívuma