Varázssapka kemoterápián áttesetteknek

Kovács Gabriella, Mezőberény mellett, egy nagy farmon él a családjával. Férje vállalkozó. Velük él  13 éves fiuk és a 6 éves unokájuk. “Az első, rossz házasságom után nagy szegénységben éltem, akkor megfogadtam, ha egyszer lehetőségem lesz, segíteni fogok másokon.  A szerencse és a szerelem mellém állt, második férjemmel ez valóra vált.”- mondja az energikus hölgy

-Hogyan telnek a mindennapjaik? 
-Férjem vállalkozó, itt a farmon van a munkagépekkel dolgozó cége. Én itthon vagyok, nevelem a fiúkat, hozom-viszem őket suliba, edzésre. Mint régen, amikor a férfiak keresték meg a pénzt, az otthonért az asszony volt a felelős. Van, aki a munkahelyén találja meg az alkotás adta örömöt, nekem ezt itthon kellett kitalálnom.

-Mit is talált ki?

-A Facebookon láttam meg egy alaszkai háziasszony kezdeményezését: kemoterápián átesett kislányoknak készít varázs sapkákat. Innen jött az ötlet: 2 hónapja kezdtem készíteni először horgolt sapikat. A gyermek háziorvosunk javaslatára elvittem a Szegedi Gyermekklinika Hematológiai és onkológiai osztályára 2 varázssapkát. Örültek neki, s a kontrollra érkező 2 kislánynak fel fogják ajánlani. Megadtam az elérhetőségemet, de még eddig nem jelentkeztek. Majd 3 hete feltettem a Facebookra, megkérve az ismerőseimet, osszák meg a bejegyzésemet. Nagyon meglep, hogy már most 1892-en osztották meg.

– Úgy tudom pár napja megtörtént az első felkérés is.

– Igen, augusztus 13-án megkaptam az első kérést: egy édesanya szeretne a 2 éves kislányának,  Lizinek varázssapit. Most viszem a postára, hogy feladjam neki. Egy másik anyuka kérése is folyamatban van. Ami nagyon meglepett, hogy egy felnőtt nő is kért tőlem varázssapkát a saját részére. 

– Mit gondol a varázssapkáról, hogyan fogják fogadni?

 Tudom, mennyire drága egy paróka, és nem adja vissza az igazi hajat. Viselőjét rögtön elárulja a szemöldök hiánya, a hófehér bőr, teste soványsága. És milyenek az emberek?  Kiszúrják, hogy valami nem stimmel azzal a műhajjal és elkezdik vizslatni, kutatni, miért más a viselője a megszokottól. Mikor rájönnek, hogy ez nem divat, hanem kemon átesett nő/hölgy, akkor elszégyellik magukat, de már késő. Kellemetlen helyzetbe kerültek ők is, meg akit megbámultak. Egy kisgyerek 1-2 év alatt meggyógyulhat a rákból, így a szülőknek nem éri meg sok pénzért parókát venni nekik. Valószínű, ezt a pénztárcájuk sem engedheti meg. Ilyenkor az anya otthon marad beteg gyermeke mellett, apa meg kettő helyett is dolgozik. A gyógyszerek, csodaszerek, vitaminok is megterhelik a családot.

– Mennyibe kerül egy ilyen sapka elkészítése? 
-Ez a sapi nem drága, pár gombolyag fonalból készül. Mégis mosolyt csalhat néhány beteg kislány arcára. Az elkészítése pedig nem munka, hanem öröm. 

– Mi a jövőben cél/feladat?

-Az ötlet: „magic yarn project”  a világhálón. Felvettem velük a kapcsolatot, mert az a tervem/álmom, hogy Magyarországon is kiépüljön egy ilyen csapat. Ők adományokból teremtik elő a fonalakat, és a többit. Én most a saját pénzemből vásárolok, illetve a férjem ad erre még pénzt. Majd kialakul a többi is, én ebben bízom.  De ha van egy jó ötlete, érdekelne!

Bízunk benne, hogy sokan fognak jelentkezni és segíteni. Ehhez az elérhetőség 06-30 722-7850. 

 

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Kovács Gabriella