Írótábor Kecskemét – Katonatelepen

Dr Turai Gábor Kamil

A Toll és Ecset Alapítvány 6. alkalommal szervezte meg az országos írótáborát, amely 2018. augusztus. 10-től 12 -ig tartott. A  szervezők a táborba Halasról, Kecelről, Fülöpszállásról, Kunszentmiklósról, Szegedről, Budapestről várták a tollforgatókat, énekeseket. A tábort Mák Kornél alpolgármester úr nyitotta meg, aki beszélt a kultúra fontosságáról, és arról az erőről amely már több éve képes összetartani , ezt a kis közösséget, hogy együtt gondolkodjanak, alkossanak, szórakozzanak, és nem utolsó sorban emlékezzenek azokra akik már sajnos nem lehetnek közöttünk, mint a nemrégen elhunyt Kányádi Sándor. A tábor vezetésével a házigazdák Újvári Ferencet bízták meg. Dr. Ködöböcz Gábor professzor az Agria folyóirat főszerkesztője, sajnos az utolsó pillanatban lemondta szereplését családi okok miatt, így a tervezett ,,Kányádi Sándor élete és  munkássága” című előadást Szokolay Zoltán, nagyszerű költőnk, az Írószövetség tagja tartotta meg. Óriási sikert aratott, mert személyesen is ismerte az eltávozott költőóriást. Szívesen tett eleget a felkérésnek, hiszen Zoltán végzettsége irodalom tanár is. A nagyszerű orgánummal megáldott Zoltán, nem hogy kiváló művészi tehetséggel adta elő a verseket, hanem kívülről mondta a hosszabbnál hosszabb remekműveket. Második napon dr. Turai Gábor Kamil esztéta, nyugalmazott főiskolai docens előadását hallhattuk, melynek címe a ,, A tollforgatók felelőssége napjainkban”.

Mák Kornél

A hallgatóság nagy figyelemmel kísérte a tanár úr szavait, aki életének nagy részét a katedrán és az irodalom bűvöletében töltötte el. A tanár úrnak mindig is szívügye volt az amatőr, és parasztköltők támogatása. Hozzá mindig fordulhatnak a tollforgatók segítségért, ha úgy gondolták, hogy szükség lenne egy mentorra, aki őszintén véleményezi írásukat. Miután elfogyasztottuk a finom étkeket, a Szegedi közéleti kávéház bemutatkozása következett. Dr. Szondi Ildikó alapító, a Szegedi Jogi Egyetem docense mutatta be a 30 éves alapítványuk tevékenységét. Támogatókat is hoztak magukkal, Szilágyi Árpád Hagyományőrző Egyesület tagját, Hajdrik József költőt, és egy nagyszerű fiatalokból álló énekes triót. A megadott két órás bemutatkozási lehetőség szinte kevésnek bizonyult. Még inkább megbizonyosodott bennünk az, hogy az ,,érett kalász lehajtja a fejét”. Köszönjük drága Ildikó ezt a nagyszerű bemutatkozást mindenkinek!! A harmadik napon a 36 éves budapesti Krúdy Gyula Irodalmi Kávéház bemutatkozása következett. Király Lajos a kör elnöke, Kanizsa József a Kör titkára, Szénási Sándor költő, és Németh Nyiba Sándor olimpikon, költő, mutatkozott be, ők mindannyian a Magyar Kultúra Lovagjai. És még velük  mutatkozott be a nálunk is tag Újvári Ferenc a Zila Kávéházi esték műsorvezetője is. Egy jól összefogott, sallangoktól mentes, nagyszerű bemutatkozás, verselés tanúi voltunk. Mindhárom napon a vendégeink bemutatkozása után a 30 éves Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók  Baráti Körének tagjai következtek, akik rövid személyes bemutatkozásuk után, beszéltek irodalmi munkásságukról és alkotásaikból is egy-egy csokrot nyújtottak át a résztvevőknek. A műsor végén pedig a zene vette birtokba az Alkotóházat, a táborhelyet, ahol Pető Edina ének művész, Grijnovicz Anikó a TV 2 Zenebutik tagja, Ambrus Edit erdélyi népdalénekes, és a Rózsahölgy duó teremtett fergeteges jó hangulatot, ők mindannyian a Baráti Kör tagjai. A fürdőzni vágyók, és úszni tudok a késő délutáni órákban, már a hűs medencéből hallgatták a zeneszót.

Hála és köszönet Menyhei József és Leitheizer János gazdálkodóknak, akik a tábor tagjainak élelmezésében nyújtottak óriási tárgyi segítséget. Köszönet Mészáros Sándor a ,,nemzet szakácsának” aki barátságból főzött a tábor lakóinak mennyei étkeket. Köszönet Takácsné Erikának, Mesznéder Klárikának akik a tábor háziasszonyai voltak. És köszönöm minden művészettámogató  barátomnak akik bármilyen módon is hozzájárultak, hogy e három napon lehetőségük volt alkotótársaimnak műveik bemutatására, szellemiségük kibontakoztatására, szakmai megbeszélésekre, véleménycserékre, bemutatkozásra, ismerkedésekre, egy ideális, kellemes, baráti környezetben.

Jövőre ugyan itt várunk Titeket!

Írta: Nagy L. Éva

Fotó: Halasi Éva, Hajdrik József