Botlatókövet kapott Radnóti

A botlatókövek ötletét Gunter Demnig német szobrász találta ki. A 10×10 centiméteres réz táblákra írják rá az elhunyt nevét születési adatait és halálozásának körülményeit. 1995-ben helyezték el az elsőket Kölnben. Magyarországon 2007-ben a Ráday utcában rakták le az elsőt.  Az emlékezés kövei mára már elérik a több mint 57000 darabot Európa különböző államaiban.  A művész helyezi el őket azokon a helyszíneken, ahol az elhurcoltak utolsó lakcíme volt. 
2018. augusztus 11-én Budapesten a Pozsonyi út 1 szám előtt Kirschner Péter a MAZSIKE elnöke és Borszéki Gyula a XIII. kerület alpolgármestere köszöntötték a megjelenteket. Miután Gunter Demnig elhelyezte a követ Dés László Kossuth-díjas zeneszerző, Mácsai Pál és Gálffi László Kossuth-díjas színművészek közreműködésével zárult a program.
Radnóti Miklós 1909-ben született Lipótvárosban. 1935 augusztus 11-én vette feleségül Gyarmati Fannit. a Pozsonyi út 1. szám alatt volt az albérletük. Özvegye 2014-ben bekövetkezett haláláig ott élt. 1944 május 20-án vonult be munkaszolgálatra Vácra. 1944. november 9-én Győr mellett Abdánál halt meg.  A tömegsírt exhumálták és 1946. június 25-én Győrben temették el. 
“Mellézuhantam, átfordult a testes feszes volt már, mint húr, ha pattan.Tarkólövés. – Így végzed hát te is, –súgtam magamnak, – csak feküdj nyugodtan.Halált virágzik most a türelem. –Der springt noch auf, – hangzott fölöttem.Sárral kevert vér száradt fülemen. “ Szentkirályszabadja, 1944. október 31. Így pontosan házasságkötésük 83. évfordulóján egykori lakóhelyének kapuja előtt tegnap óta egy botlatókő is jelzi, hogy itt élt Radnóti, s jelzi, hogy meg kell állnunk, emlékeznünk és meghajolnunk az elhunytak előtt. 
Írta: Patak Gábor Gaba
Fotók: Gordon Gábor