Átadták a Toll és Ecset Alapítvány adományait Aradon és Pécskán

Unokahúgommal és Kalmár Gabriellával, -a Rózsahölgy duó tagjával- utaztunk ki a magyar határ közelében lévő Pécskára. Nagybátyám, Halasi András, aki a pécskai képviselő testület tagja, fiával körbevezettek bennünket Pécskán, így láthattuk a városközpontot a városházával, a templomokat. Megnéztük a Bivaly farmot és a múzeumot. Átkocsikáztunk a Maros feletti hídon és megnéztük a folyópartot is.  Nagybátyámnak átnyújtottam a Toll és Ecset Alapítvány ajándékát, a Törékeny csodák című antológiát azzal a kéréssel, hogy továbbítsa a köteteket a helyi könyvtár számára. Személyes jellegű ajándékom volt a Szentpéterszegi Róza által írt egyik mesekönyv, amelyet én illusztráltam, a másik pedig az általam szerkesztett legújabb kötete: A magyarság sorsfordulói c. eposztrilógia.

Másnap Aradon a Jelen-Házban várt minket Berecz Gábor és Erdélyi István, a Kölcsey Egyesület vezetőségi tagjai. Erdélyi István kiváló felkészültséggel részletesen bemutatta kis csapatunknak Arad városát. Elsőként a Magyarország történelmének jelképeit magába sűrítő felemelő szoboralkotást tekinthettük meg, melyet ugyanaz a Zala György szobrász készített, aki a Hősök Terén lévő Milleniumi emlékmű királyi szobrait. Ezt követően besétáltunk a városközpontba, útba ejtve azt a református templomot, melyben Vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó kötött házasságot, és amelynek belterében két emléktáblát a Kölcsey Egyesület helyezett el. Egyiket Kazinczy Lajos honvédezredesnek, akit 1849 októberében kivégeztek Aradon, a másikat Fábián Gábor költő, műfordító születésének 200 évfordulójára, aki a református egyházközség főgondnoka volt egyben és a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Erdélyi István elmondta nekünk, hogy a Kölcsey Egyesület 1882-ben alakult Aradon azzal a céllal, hogy az ott élő magyarokat összefogja, és azóta is a magyarság összefogását, összetartását erősítik.  

A Romániában élő szórvány magyaroknak napilap is készül Böszörményi Zoltán tulajdonosnak köszönhetően Nyugati-Jelen címmel. Ez a közéleti napilap célul tűzte ki a Románia nyugati részeiben élő magyarság objektív tájékoztatását a kulturális, gazdasági, politikai, szociális, vallási és sporteseményekről, valamint a világ számos eseményéről és érdekességéről.  Románia öt nyugati megyéjében: Arad, Temes, Krassó, Hunyad és Fehér megyében terjesztik.

Miután megnéztük a város nevezetességeit, betértünk a Jelen-Ház teraszára, ahol megebédeltünk. Amíg az ebéd készült, a Rózsahölgy duó szórakoztatta a kis társaságot. De nemcsak adtunk, de kaptunk is irodalmi köteteket, újságokat. Kijött egy újságíró is, Balta János, aki meginterjúvolt bennünket. Beszéltem nekik dióhéjban az itteni irodalmi életről, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köréről, az Irodalmi Kávéházról, sőt még a Rovókör tevékenységéről is, melyet Csernus Lajos vezet. Szerencsére éppen aktuálisak voltak az Irodalmi Kávéházunk témái is, hiszen az erdélyi költők voltak legutóbbi témáink, és Wass Albert költő művei lesz a téma még augusztus hónapban is. Megtekintettük a Jelen-Ház csodálatosan szép rendezvénytermét, majd elbúcsúztunk aradi barátainktól.

Este Pécskán újabb meglepetés ért bennünket. Megismerkedtünk a pécskai képviselőtestület másik tagjával, Szép Sándorral, aki műértő szemekkel és fülekkel hallgatta a Rózsahölgy duó előadását, sőt elénekelte nekünk a Pécskai cigánysoron c. dalt is. Kisvártatva meglátogatott bennünket  Antal Péter (Petru Antal) a pécskai polgármester is. Már feleségétől előző napon nagyon finom süteményeket  kaptunk az ebéd mellé, amelynek külön is örültünk. A polgármester úr jelezte, hogy jövő évre viszont vár bennünket.

Mindent összegezve nagyon szép hétvégénk volt. Hálás köszönetem a kinn élő rokonaimnak, és minden kedves bennünket barátsággal fogadó külhoni magyarnak.

Halasi Éva

könyvszerkesztő-illusztrátor,

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének tagja

az Irodalmi Kávéház vezetőségi tagja