Marika tortái

Feketéné Balogh Mária előszeretettel készít a családtagjai számára saját készítésű tortákat. Megkérdeztem, hogyan is készülnek ezek a csodák. Minden sütemény alapja a szokásos piskóta tészta, amit jól ismerünk. A krémje általában vajas krém, alkalmanként gyümölccsel vagy kakaóporral színezve.  Amikor az adott formát megálmodja, akkor a megsült piskótát megformázza. Így készül el egy kutya, egy díszes kerek torta, vagy éppen egy autó, esetleg egy teknős. A képzelet szab határt csak a sikernek és a kézügyesség. Marika fantáziája határtalan, így mindent el tud készíteni, hiszen, mint írtuk a krém és a tészta sem ördöngösség.

De hogyan áll össze az adott forma? Ahogy “kifaragja” a megálmodott formát megtölti a lapokat krémmel és beborítja fondantal, ami olyan színűvé válik, amilyenre színezi. Az izgalmas fondant elkészítése sem olyan bonyolult, csak a technika, amivel rásimítja az adott alakzatra. Ez már több kézügyességet igényel. Amikor a fondant beborítja a megtöltött tésztát, akkor lesz látványos és izgalmas a sütemény.  Egy egyszerű tortát is fel lehet dobni, némi dekorációval. Rózsát lehet készíteni a tetejére díszként vagy ezer másfajta jelképet, tárgyat. Így lehet személyesebb, egyedibb a torta és nem mellesleg olyan ízvilágú, amit a család szeret. Mert ugye van, aki édesebben szereti, több vagy kevesebb gyümölccsel. Embere válogatja.  Érdemes kipróbálni a saját “bőrünkön” is, hogy tortát készítünk. Nem biztos, hogy mértani pontosságú lesz, de a szándék a fontos. Aztán gyakorlattal egyre jobbak lehetünk a formázásában is.  Amikor megláttam Marika tortáit elárulta a titkát ami nem a piskótában nem a fondant-ban, nem a krémben rejlik. Egyetlen titka van a torta készítésének sok-sok szeretettel kell készíteni. A szeretet adja meg az igazi és utánozhatalan ízét. 

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotók: Feketéné Balogh Mária