Urbán Erika 69!

Szolnok városában a nyári nap is szebben ragyogott fel 1949. július 27-én, amikor Urbán Erika megszületett. A kis cserfes kislányból valódi színésznő lett. 1972-ben kapta meg a diplomát a Színművészeti Főiskolán. Játszott a Nemzetiben, a Vidám Színpadon. Több filmben is megmutatta tehetségét. Életrajzi könyve A sors pórázán 2006-ban jelent meg. Ebben őszintén, tőle megszokott módon ír a nagyszájúságáról, jószívűségéről, emberségéről, igazmondásáról, dühösségéről, hangosságáról, ragaszkodásáról. Mert Erika valóban ilyen karakter. Jószívű, igazmondó és hangos, kendőzetlenük kimondja amit gondol. 

1971-2004 között volt Kabos László felesége. A haláltábort is megjárt Kiskabossal 33 csodálatos évet töltöttek el. A Kabos show állandó fellépője volt. Ki ne emlékezne közös dalaikra például Akinek humora van címűre? Haknizni jártak, dolgoztak a színművészet világában és építették közös jövőjüket. Egyszer Erika azt mondta: “Lacikám megtanította, amikor a gázsit megkaptuk, egy része az adó, egy részéből élünk, egy részét eltesszük” Szerette a férjét, számára Ő volt az Isten. Halálos betegségében is kitartott mellette. Aztán 2004-ben Jom Kippur ünnepén elment. Azt mesélte Erika: ” A temetésen megsimogattam az arcát, és egy könnycsepp gördült ki szeméből. Lacika mindig velem van”. Lacika azóta is fentről vigyáz rá. Bár a színpadtól visszavonult, sokan megismerik még, hiszen egy szépséges nő, jellegzetes hanggal. 2013-ban a Kiskabos 90 című előadáson lépett színpadra a Spinozában, ahol emlékeztek a nagy nevettetőre. Szintén 2013-ban a Gobbi Hilda halálának 25. évfordulójára rendezett megemlékezésen beszélt Csokonai Dorottya című művéről, amiben együtt játszott Gobbival.

2017-ben jelent meg nyilvánosan az Emberi Hang díjátadó fővédnökeként. “Nagyon fontos az “Emberi-hang” díj! Eszét vesztett világunkban,a gyűlölet, a tetőfokára hágott! Igaz a mondás:”ahol gyűlölet van,meghal az Ember” Nekünk, Embereknek, mindig, minden körülmény között Embernek kell maradnunk! Így legyőzhetjük,a gonoszt!” -írta ki a díjátadó után a közösségi oldalán. Egyébként kis kutyájával éli mindennapjait és barátaival tölti idejét. 

Boldog születésnapot kívánunk! 

 Írta: Patak Gábor Gaba

Fotó: Emberi Hang Díj