“Anya! A szeretet lehet a megoldás mindenre?”

A Pesten Hallottam facebookos csoportban július 24-én írta ki Vaszilovics Tamara a három éves kislánya kérdését: “Anya! A szeretet lehet a megoldás mindenre?”

A mai rohanó, sokszor egymásra nem figyelő világban megütött ez a mondat. Picit leültem és László Attila dalait hallgatva elmerengtem. A szeretet a vallásos élet egyik alappillére. Pál apostol a szeretet himnuszában azt írja: “A szeretet nem fogy el sosem”  De ha vallás nélkül nézzük, pusztán emberként, nem belekeverve senkinek a felekezeti nézeteit. Kosztolányi Dezső szerint: A szegény emberek csak egymás előtt szégyellhetik a szegénységüket, hogy erről ők maguk tehetnek, hogy ebben cinkosok valamennyien. Csakugyan, a szegények gyűlölik egymást, és ezért szegények. Ha szeretnék egymást, gazdagok volnának. Vagyis akkor nem volnának többé se szegények, se gazdagok, csak testvérek, akkor maga a paradicsom valósulna meg a földön és eljönne Isten országa. Igen, szívem. A gyűlölet szegénység, s a szeretet gazdagság.”

Victor Hugo szerint:  “Egyetlen dolgom e földön a szeretet.”  Két más világból származó ember sorai ezek. Kereshetnénk sok másikat is. Milyen igazat ír Kosztolányi azzal, hogy a szeretet gazdagság. Aki szeret, azt szeretik. A szeretet pedig boldogságot hoz és felszabadult lelket. Akkor is, ha nehéz megvenni a tejet, kenyeret a boltban, de nem megfizethető az anyának a gyermeke első mosolya, első lépése. Victor Hugo pedig tapasztalatának köszönhetően tökéletesen megfogalmazta a titkot, ami a szeretetben rejlik. Korábban egy ezoterikus programot halottam: SZER-ETET, GYŰL-ÖLET. Mennyire csodás a mi nyelvünk. A szeretettel etetünk, növekedni kezd a virág ha beszélünk hozzá, a macska dorombol, ha simogatod és az embertársad felvidul, ha tényleg őszintén fordulsz hozzá. A szeretet, akkor figyelem is. 

Ma amikor teljesítménycentrikus a világ és állandóan rohan az ember, nehéz megállni, sokszor későn vesszük észre, hogy elfelejtünk szeretni. Gondold végig kimész az utcára a szomszéddal haragba vagy, látod, ahogy kint van és rögtön egy negatív spirál vesz körül, mert feszültté teszed magad, hogy már megint látod. De, ha kimész és átintegetsz vagy odaköszönsz mennyivel jobb lesz a lelkednek. Örömittasan tudsz tovább haladni az utadon. Az emberség ingyen van. 

Visszakanyarodva a szeretet megoldókulcsára: a három éves gyermek a maga tisztaságával, romlatlanságával jól látja, amit értelmes, diplomás, tapasztalt emberek nem látnak, vagy nem merik látni. A megoldás, hogy szeretünk és elfogadunk.  Nem fogunk veszteni, nem fogunk szegényebbé válni ezzel. Többek lehetünk általa. De ezt jól tudhatjuk, hiszen Seress Rezső Szeressük egymást gyerekek dalában minden meg van énekelve:

Szeressük egymást gyerekek,
A szív a legszebb kincs.
Ennél szebb szó, hogy szeretet,
A nagyvilágon nincs.
Az élet úgyis tovaszáll,
A sír magába zár.
Szeressük egymást gyerekek,
Hisz minden percért kár!

Az élet úgyis tovaszáll,
A sír magába zár.
Szeressük egymást gyerekek,
Hisz minden percért kár!

https://indavideo.hu/video/Csakanyi_Laszlo_-_Cserhati_Zsuzsa_-_Szilagyi_Tibor_-_Szeressuk_egymast_gyerekek

Kár elvesztegetni minden pillanatot is azzal, hogy mást megbántunk, mert önmagunknak is ártunk.

Szeretettel teli napot!

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotó: bing.com