15 éve hunyt el Cserháti Zsuzsa

1948-ban született Budapesten. 17 évesen kezdett el énekelni. Szécsi Pál nővére fedezte fel és így kezdett először vokalistaként Szécsi Pál mellett. ( Az Árva fiú ezért született Szécsi halálakor, ezzel emlékezett rá Cserháti) 1972-ben lett országosan ismert a Táncdalfesztivál segítségével. Bár hatalmas tehetség volt az 1980-as években mellőzték. Külföldre ment énekelni és itthon a Moulin Rougeban is láthatta a közönség. Saját lemeze nem jelenhetett meg, de közreműködőként  szerepelt Hofi, Gálvölgyi albumán. 1996-ban fedezték fel újra. Ekkor jelent meg a Hamu és gyémánt című albuma, mely újra meghozta számára a sikert. Megkapta az év énekesnője díjat is, de az EMeRTon díj is az ővé lett ebben az évben. 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend  kiskeresztjét vehette át. Ekkor már két Arany Zsiráf díja is volt. 1999-ben lefogyott orvosai segítségével, de az állandó depresszió újra elhatalmasodott rajta. 2003. július 23-án hunyt el. Augusztus 15-én helyezték örök nyugalomra a Farkasréti temetőben.

Elment 55 évesen. De itt maradt egyedi és utánozhatatlan hangja. Az Édes kisfiam, a Kicsi gyere velem rózsát szedni, a Száguldás, Porsche, szerelem, és minden év utolsó napján felcsendül a Különös Szilveszter című dala és számtalan más nagy slágere. 

Egyetlen nőt fogadott el és engedett közel magához Rácz Katit, akivel négy évig énekelt és egy öltözőjük volt a Moulin Rougeban. A Firestarter Music Managementje, miután felmerült az ötlet egy búcsúlemez elkészítésére, 2003 augusztusában megkeresték Rácz Katit, aki a felkérésre igent mondott. Az albumon Cserháti Zsuzsa legszebb dalai csendültek fel. 

Cserháti idén lenne 70 éves és 15 éve ment el. Fia, Krisztián máig nem dolgozta fel sem a látványt, ahogy halva találta édesanyját, sem az elvesztését. Ma boldog nagymamaként énekelhetne és talán az Édes kisfiam után megszülethetett volna az unokám című dal, amit Cserháti boldogan énekelt volna, mi meg boldogan hallgatnánk ma is.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotó:  zeneszoveg.hu