562 éve szól a harang a nándorfehérvári diadal emlékére

nándorfehérvári diadal a magyar–török háborúk egyik jelentős eseménye közé tartoznak. Az akkor még Magyarországhoz tartozó ( ma Szerbiában lévő Belgrád) térségében 1456. július 4-21 között a keresztények Szilágyi Mihály, Hunyadi János, Kapisztrán János seregeikkel győzelmet arattak II. Mehmed török szultán felett. Ez a győzelem 70 évre megállította a török Európa felé irányuló betöréseit. A győzelem a vár mellett július 22-én történt meg, így 562 éve szólnak a harangok ennek a csatának az emlékére és a kereszténység összefogására az iszlám ellen. 

A déli harangszót III.  Kallixtusz pápa vezette be: ” jel adassék minden hívőnek, hogy imáikkal segítsék azokat, akik a török ellen harcolnak.”  Aztán 1500. augusztus 9-én VI. Sándor pápa rendelkezett, hogy a harangszó az egész keresztény világban minden délben szólaljon meg. 

Az ország legrégebbi működő harangja a pornóapáti templom tornyában található. 1492-ben öntötték. A legrégebbi nem  űködő harang pedig Dágról került elő egy alig több mint 50 éve, amikor egy szántás alkalmával előkerült a földből az 1200 körül készült harang. Ma a Balassa Bálint Múzeumban őrzik Esztergomban. 

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotó: Cultura.hu