Gránátalma

A görög mitológiában, Héra a házasság, termékenység istennője is volt. A gránátalmára is átruházta a bőséget, termékenységet, ezért e gyümölcsöt neki szentelték. Aphrodité, Ciprus szigetén néhány csemetét elültetett az embereknek. Az istennők ajándéka lett ettől kezdve. A növény egyszerre szép, és íze finomságos. Maga Dárius is kedvelte a fenséges gyümölcsöt. Isten népe, miközben a pusztában vándorolt, a gránátalmáról áhítozott. /4 Móz 20,5: És miért hoztatok fel minket Egyiptomból, hogy e rossz helyre hozzatok minket, hol nincs vetés, sem füge, sem szőlő, sem gránátalma, és inni való víz sincsen!/ Latinul punica granatum, ami onnan ered, hogy a föníciaiak ajándékozták Karthágónak. Nevében is megőrizte a Punica, pun almát jelent. Görögországban ma is a termékenység szimbóluma. Vannak vidékek, ahol a lakodalmi vendégek a mátkapár belépése alkalmával gránátalmát dobnak a padlatra; ha a gránátalma darabokra törik, ez szerencsét, bőséget és termékenységet jelent. A keresztény vallásban a termése és virága a szeretetet szimbolizálta. A korabeli olasz festők Mária-képein ott szerepel a pomme d’amour, a szeretet almája. A gránátalma szép volt, és önzetlenül tovább is adta szépségét. Később a textíliákra is rákerült, ma is láthatunk Beregi keresztszemeseket gránátalma mintával (pl. Kisarban). Őshazája valahol Közép- és Dél-Ázsiában, Afganisztán, Irán és Azerbajdzsán szubtrópusi vidékein terül el. Szerencsére, nálunk is kapható, bár termeszteni még nem sok helyen termesztik. Finom magjai vörösek, ízletesek. Élmény kihámozni a burokból a pici magocskákat, hogy aztán édesítse ajkainkat.

Sok népnél szimbólum. Kínában szent gyümölcs, Koreában az istenek eledele, Görögországban a halhatatlanság jelképe, Kisázsiában és Mezopotámiában a meghaló és feltámadó növény- és termékenységi istenségek (Tammúz, Adonisz) jelképe.
Japánban a meddő asszonyok hozzá fohászkodnak termékenységért. A gránátalmafa minden részének gyógyító hatást tulajdonítanak. Valóban vitamindús és nagyon finom. Ezért szeretem én is, de az Azerbajdzsáni a kedvencem, amit a beregszászi piacon árulnak. Levéből bort is készítenek, de mártásokhoz és ivólevekhez is felhasználják örömünkre. 
Nagyon fontos! Kisajtolt leve igen sok C-vitamint tartalmaz, és hatékony a rák, a szívproblémák és a cukorbetegség megelőzésében. Ha már megettük és álmunkba is visszatér, akkor termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort jósol nekünk. Isteni, de emberek fogyasztják.

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotó: cleaneating.hu