Kefires kifli medvehagymásan

Tészta:

 70 dkg liszt

 2 egész tojás

1 kispohár kefír (180 g)

 1 dl olaj

 6 dkg cukor

 só

1,5 dl langyos tej

5 dkg élesztő

Krém:

10 dkg vaj

 só

 2 tömlős sajt (200 g)

 1 nagyobb csokor medvehagyma

Kenéshez:

1 tojás felverve csipet sóval

sajt/ szezámmag/ lenmag/ köménymag ízlés szerint

Elkészítés:

Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, s beleöntjük a megkelt élesztőt. Beleütünk 2 egész tojást, hozzáadunk 2 teáskanál sót, és a kefirrel és az olajjal kemény tésztát gyúrunk.Lisztezett deszkán 4 részre vágjuk a tésztát, és 30 percig pihentetjük. A lágy vajat habosra keverjük a sóval és a tömlős sajttal, valamint az apróra vágott medvehagymával. A tésztákat 30 cm-es átmérőjűre kinyújtjuk. Egyet megkenünk a habosított medvehagymás krém felével, majd ráterítünk egy másik kinyújtott tésztát. Kicsit még nyújtunk rajta. Késsel vagy derelyevágóval 16 cikkre vágjuk, feltekerjük, tepsire tesszük. Egy másik, kör alakúra nyújtott tésztára rákenjük a krém másik felét, s ráterítjük az utolsó kerekre nyújtott tésztát. Kicsit nyújtunk rajta, és ezt is 16 cikkre vágjuk, tepsire tesszük. 30 percet kelesztjük, tojással megkenjük, reszelt sajtot/ köménymagot/ szezámmagot/ lenmagot szórunk a tetejére, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Én medvehagyma híján baconnal készítettem, és isteni lett így is!

Jó étvágyat!

Szöveg és fotó: Czenki Andrea