Gobbi nyakéke

Gobbi Hilda halálának 25. évfordulóját tartottuk meg  a Nemzeti Színház szoborparkjában 2013 nyarán, amikor Urbán Erika színművésznő odaült a cigijét fogó Gobbihoz és arról mesélt nekünk az ott megjelenteknek, hogy a művésznő, maga a tolerancia megtestesítője volt. Beszélt nekünk a híres nyakékről is.  Kerestem, de nem találtam ezt a nyakláncot fotókon, kollégáktól, de  a sorsát ma sem tudom hová lett. Mára bebizonyosodott, hogy létezett.

A 168 órában 2008-ban jelent meg egy cikk amiben erről is mesélt Havas Henrik .  “Ismertem valakit – csupa szív, fantasztikus ember, nagyszerű művész -, aki a kirekesztő rögeszmék ellen sokféle módon tiltakozott, s az ő nyakláncának is volt üzenete. Gobbi Hildának hívták. Egyszer, egy közönség előtt zajló nyílt színi rádióinterjú közben rácsodálkoztam a nyakláncára. Nézte, hogy nézem, elmosolyodott, és várta a kérdést. Könnyű felidéznem, kötetből másolom ide:

– Az milyen mánia, hogy a nyakláncodon lóg a kereszt, a Dávid-csillag és a félhold?

– Nézd meg jobban. Látod, itt az ötágú csillag is, meg egy pici Buddha-szobor. Ezen a láncon minden van.

– De mit jelent ez? Mit akarsz ezzel mondani? Milyen üzenet ez a világnak?
– Nézd, én itt nagyon szerényen összegyűjtöttem az emberiséget. Én nem tudok többet tenni. A többi az ő dolguk.”

Engem az utolsó mondat fogott meg. Az alázatos, ám minden kirekesztettért kiálló nő mondata. Nem akart ebből dicsőséget szerezni önmagának, csupán mutatni akarta, hogy így is lehet(ne).  Még ma sem működik ez. Mielőtt azonban ma elkezdenénk teleaggatni a nyakláncunkat ezekkel a jelképekkel, figyeljünk, hogy az ne külsőség legyen, hanem igazi hitvallás. Hasonló nyaklánca van Rikard Wolff svéd színésznek is, akinek a nyakában a Dávid csillag, félhold és a kereszt lóg egymás mellett. Abból a megfontolásból tette ezt a nyakában, hogy  egymást elfogadva érdemes élni. Szóval vannak köztünk élő, valódi példaképek, akik nem hangoskodnak, csupán csendesen, alázattal teszik a dolgukat az emberiségért. Remélem, eljön egyszer a nap, amikor sok Gobbi vagy Wolff járkál majd közöttünk. Addig is kezdjük magunkkal a változást.

(Ha valaki talál olyan fotót,ahol ezen nyaklánca látható Gobbinak, azt kérem juttassa el hozzám.)

Írta: Patak Gábor Gaba

Fotó: László Éva