Képviselőfánk

Hozzávalók: 

A tésztához:

  • 2,5 dl víz
  • 20 dkg margarin
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 kávéskanál finom szemű só
  • 20 dkg búzafinomliszt
  • 5 db közepes méretű tojás

A krémhez:

  • 4 db tojássárgája
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál búzafinomliszt
  • 5 evőkanál porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor 
  • A tejszínhabhoz:
  • 5 dl tejszín

Elkészítése:  A vizet a margarinnal, a cukorral és sóval összekeverjük, és felforraljuk közepes lángon. Ha már elolvadt a margarin és a cukor, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik. Kivesszük a tésztát a lábasból egy hideg tálba, pár percet hűlni hagyjuk, majd robotgéppel belekeverjük az tojásokat.A tésztát habzsákba töltjük, és kb. nagyobb dió méretű tésztákat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsibe, de ne túl közel nyomjuk egymáshoz a halmokat, mert sütés közben meg fognak nőni a fánkok. A légkeveréses sütőt 180 C fokra előmelegítjük, és kb. 15-20 perc alatt (megnő és a külseje megkérgesedik) megsütjük, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 160 C fokra, és további 15-20 percig szárítjuk. Közben ha lehet ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta! Az elkészült süteményeket kivesszük, és hagyjuk kihűlni.  Elkészítjük a vaníliakrémet: a tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral egy lábosban robotgéppel, majd a lisztet evőkanalanként hozzáadagoljuk. A tejet apránként öntjük hozzá, hogy szépen elvegyüljön a lisztes-tojásos masszával. Lassú tűzön kezdjük főzni a krémet folyamatos keverés mellett. Ha besűrűsödött a krémünk, levesszük a tűzről, és néha megkeverve lehűtjük.A krémet vanília pudingból is elkészíthetjük! Amíg hűl a vaníliakrém, elkészítjük a tejszínhabot. A kihűlt vaníliakrémbe belekanalazunk 3-4 nagyobb evőkanál tejszínt, és a mixerrel alaposan elkeverjük benne, így krémesebb lesz az állaga. A kihűlt fánkok tetejét levágjuk. Habzsákba töltjük először a vaníliakrémet, és mindegyik fánk aljába nyomunk a vaníliakrémből, majd a tetejére a tejszínt, és rátesszük a tésztakalapokat. Megszórhatjuk a tetejét porcukorral.

Jó étvágyat!

Szöveg és fotó: Czenki Andrea