Hájas süti

Különleges, egyedi jellemzői: a házi disznóvágás során a zsírolvasztáshoz, töpörtyű készítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő, úgynevezett fodorháj felhasználásával készülő leveles szerkezetű, szilvalekvárral töltött sütemény. Napjainkban a mélyhűtők elterjedése miatt gyorsfagyasztott hájból bármikor süthető.A hájas tészta készítése hideget igényel, különben a nagy zsírtartalom felolvad a tésztában, és így a tészta feldolgozhatatlanná, nyújthatatlanná válik. Kicsit idő igényes, de a végeredmény kárpótol mindent!
Hozzávalók:
40 dkg  darált háj
70 dkg liszt
1 tojás sárgája
1 kávéskanál cukor
1/2 evőkanál só 2 kanál ecet / 20% /
kb.2,5 dl langyos szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
szilvalekvár

A hájat 1 óra hosszat hideg vízben áztatjuk, majd vízből kivéve lehártyázzuk, ledaráljuk. 10 dkg liszttel átgyúrjuk, majd félretesszük.A többi hozzávalóból rugalmas tésztát készítünk, jól kidolgozzuk, míg hólyagos nem lesz.kinyújtjuk, majd középre rakjuk kinyújtva a lisztes hájat Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük. Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a nyújtást-hajtogatást-pihentetést még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük. A legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát. A sütőt előmelegítjük 220 ºC-ra.  Téglalap alakúra kinyújtjuk a  tésztát 10 x 10 cm-es négyzetekre vágjuk. A tésztára teáskanálnyi szilvalekvárt helyeznek, és a tészta másik oldalát ráhajtjuk. Tepsire rendezzük és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük. Mikor kihűltek meghintjük porcukorral.  A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza a tésztarétegek összetapa­dását. Eközben a tészta és a zsír víztartalma gőzzé alakul, és szétfeszítve fellazítja a tésztarétegeket.

Szöveg és fotó: Czenki Andrea